14 afrikai országban tesz a változásért a Kezdeményező Fiatalok nevű katolikus projekt

nov 27, 2022 | Blog, Jegyzet

Ami négy éve az olaszországi székhelyű Sophia University Institute néhány diákjának vágya volt – azaz, hogy az intézményükben megvalósuló egység kultúráját átültessék Afrikába –, mára valósággá vált. Sőt, a projekt ma már 14 afrikai országot érint.

Az Együtt egy új Afrikáért (Together for a New Africa, T4NA) 2018-ban alakult azzal a céllal, hogy a fiatalokat, különösen a Sophia University Institute és más külföldi egyetemek végzőseit felkészítse arra, hogy „visszamenjenek Afrikába” és „együtt alakítsanak ki egy új Afrikát”. A T4NA először 100 fiatalt képzett ki Kenyából, Ugandából, Tanzániából, a Kongói Demokratikus Köztársaságból, Ruandából, Burundiból és Dél-Szudánból. A 100 fiatal oktatót ezután saját országukba küldték, ahol olyan mozgalmakat indítottak, amelyek több ezer fiatalt fogtak össze, akik négy éven keresztül különböző társadalmi, gazdasági és politikai tevékenységeket folytattak közösségeik építése érdekében.

A mostani, új ciklus kezdetén, amely a kenyai Nairobiban a T4NA oktatók képzésével indult, Ernst Ulz, az afrikai kezdeményezés tanácsadója és adománygyűjtője elmondta, hogy a projekt nagy népszerűségnek örvend Afrikában. „Az elképzelés az, hogy a programmal az egész kontinenst lefedjük. Már most is kérdezik tőlem az észak-afrikaiak, hogyan tudnának részt venni a kezdeményezésben” – mondta Ulz.

Az új ciklusban, amely 2025 júliusában ér véget, a T4NA elsődleges célja, hogy újabb 42 felnőtt oktatóval dolgozzon Angolából, Beninből, Burkina Fasóból, Burundiból, Kamerunból, a Kongói Demokratikus Köztársaságból és Elefántcsontpartról, Kenyából, Madagaszkárból, Mozambikból, Nigériából, Tanzániából, Togóból és Ugandából. A kezdeményezés második szakaszának feladata, hogy a fiatal afrikai vezetők képessé váljanak arra, hogy közösségük kihívásaival foglalkozzanak, és így a közös vezetés, a jó kormányzás, az egység kultúrája, valamint az „Ubuntu”, az összetartozás afrikai szellemének felélesztése révén alakítsák kontinensük jövőjét. A 14 résztvevő ország mindegyikének feladata továbbá 10 fiatal toborzása, akiket aztán foglalkozásokon és nyári táborokon képeznek tovább. A résztvevőknek a ciklus alatt olyan programokat is kezdeményezniük kell, amelyek a 14 országban mintegy 21 000 fiatalra lesznek hatással.
Ulz szerint „a fiatalok azok, akik meglátják az ország problémáit, és megtalálják a válaszokat. Sokkal nagyobb felhatalmazást akarunk hát adni nekik, hogy rálássanak a közvetlen kihívásokra. Nem arra bátorítjuk őket, hogy túl messzire nézzenek. Arra emlékeztetjük őket arra, hogy soha nem lesznek képesek megoldani a korrupció nagy problémáját, ha nem nézik meg, mivel küzd a szomszédjuk.”

Agnes Aineah írása

Nairobi, 2022. szeptember 30. / 9:55 (ACI Africa)

Photo: T4NA

További bejegyzések

Magyarország mától az EU Tanácsának soros elnöke

Magyarország mától az EU Tanácsának soros elnöke

Magyarország ma veszi át az Európai Unió Tanácsának elnökségét. A következő félévben egy különösen mozgalmas időszakban alakíthatjuk az Európai Unió munkáját. 2024 az uniós intézményi átmenet éve. Nemrég megválasztottuk az új Európai Parlamentet, ősszel pedig az...