Segélyek helyett lehetőségeket Afrikának!

márc 21, 2023 | Európai parlament, Fejlesztéspolitika

„Afrikában évente 12 millió fiatal lép be a munkaerőpiacra. Az ő helyben maradásuk záloga, hogy olyan képzést kapjanak, amellyel képesek elhelyezkedni a 21. századi munkaerőpiacon” – jelentette ki Hölvényi György, az Európai Néppárt fejlesztéspolitikai szóvivője az általa kezdeményezett keddi európai parlamenti konferencián. A Fejlesztési Bizottság magasszintű rendezvényének célja az volt, hogy az európai döntéshozók hiteles, afrikai megszólalóktól hallják: a migráció nem válasz a fejlődő országok kihívásaira!

Afrika legértékesebb erőforrása a fiatal lakossága. A számukra biztosított megfelelő oktatással és szakképzéssel a kontinensnek lehetőséget adunk arra, hogy a puszta nyersanyag kitermelésre épülő gazdaságok végre valódi, 21. századi fejlődési pályára álljanak – mondta Hölvényi György, aki oktatásért felelős állandó jelentéstevőként vezette az “Adjunk lehetőséget: a munkahelyteremtés és a tisztességes munka a szegénység felszámolásának eszköze” című konferenciát. A politikus hozzátette: az elvándorlás támogatása éppen a fejlődés lehetőségétől fosztja meg az afrikaiakat. Az éves szinten 5 százalékot meghaladó afrikai gazdasági növekedésnek ugyanis nem csak nagy létszámú, de képzett munkaerőre van szüksége.

 „Látni kell, Afrika lakosságának fele kiskorú. A kontinensen évente 12 millió fiatal lép be a munkaerőpiacra, ahol azonban csak 3 millió új munkalehetőség nyílik. Ahhoz, hogy a fiatalok ne terhet, hanem lehetőséget jelentsenek Afrikának, össze kell hangolni az oktatást, a szakképzést, a gazdasági beruházásokat és a munkahelyteremtési kezdeményezéseket. Enélkül nem remélhetjük, hogy az új generáció az elvándorlás helyett a helyben való boldogulást választja – mutatott rá a képviselő.

A rendezvényen az európai döntéshozók hiteles, afrikai megszólalóktól hallhatták, hogy Afrikának szüksége van a fiataljaira, és a migráció támogatása nem megoldás a kontinens problémáira. Az ülésen résztvevő Tapera Muzira, az Afrikai Fejlesztési Bank szakértője elmondta: az afrikai mezőgazdasági szektornak nagy szüksége van a képzett munkaerőre. Ennek különösen nagy jelentősége van az élelmiszerválság kezelésében és a klímaváltozással szembeni küzdelemben. Katja Röckel, a német fejlesztési ügynökség részéről kiemelte: a képzéseknek és az azzal átadott készségeknek a realitásokhoz kell igazodniuk Afrikában.

Hölvényi rámutatott: „elértük, hogy Európai Unió 2027-ig a fejlesztési költségvetés 13 százalékát az oktatásra fordítsa. Ez hatalmas összeg, de az eddiginél jóval eredményközpontúbb tervezésre van szükség. Emellett pedig erősíteni kell a helyi szervezetekkel való együttműködést. A KDNP-s képviselő példaként Caritas Kigali eseményen bemutatott szakképzési és munkahelyteremtési programjait említette. Mint kifejtette: az EU-nak támogatnia kell az ilyen a helyi kezdeményezéseket, amelyek elősegítik a szülőföldön való boldogulást. Jó példájuk az uniós döntéshozók számára is bizonyítja: a magyar felfogás, azaz a helyben segítés elve működik.

Brüsszel, 2023. március 21.

További hírek