Minőségi oktatás nélkül nincs valós segítség

márc 23, 2021 | Európai parlament, Fejlesztéspolitika

„Nagyobb figyelmet kell fordítani az oktatás minőségének javítására és a munkaerőpiac szempontjából releváns ismeretek átadására. Az oktatás helyben történő biztosítása jelent valós segítséget a fejlődő országok számára” – jelentette ki Hölvényi György, kereszténydemokrata EP-képviselő, a néppárti frakció fejlesztéspolitikai szakmai vezetője az Európai Parlament keddi bizottsági ülésén, ahol a képviselők az EU humanitárius segélyezéséről és az oktatásról szóló kérdéseket vitattak meg az Európai Számvevőszék képviseletének jelenlétében.

A néppárti képviselő felszólalásában kiemelte: üdvözlendő, hogy a Bizottság 2019-ben 10 százalékra emelte az oktatáshoz nyújtott humanitárius segélyeket. Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy ez még messze nem elég, hiszen az UNESCO adatai szerint csak az iskoláskorú gyerekek közül 58,5 millióan nem járnak iskolába.

Ezek a drámai adatok még rosszabbak a lányok helyzetére vonatkozóan, akik a számos fejlődő országban jellemző gyermekházasság és korai terhesség miatt nagyobb arányban kényszerülnek az iskolák elhagyására. A kereszténydemokrata képviselő sürgette annak a lehetőségnek a megteremtését, hogy a lányok a szülést követően visszaülhessenek az iskolapadba.

A KDNP politikusa a Számvevőszék jelentésére hivatkozva elmondta: kiemelt fontosságú, hogy a rászorulókat támogató humanitárius és fejlesztési szereplők szorosan együttműködjenek. Ennek rendkívüli jelentősége van a fegyveres konfliktus által sújtott területek újjáépítésekor.

Hölvényi hangsúlyozta: „Nemcsak az oktatásra, hanem az oktatás minőségére, valamint a modern munkaerőpiac szempontjából releváns ismeretek átadására is figyelmet kell fordítani. Ez kulcsfontosságú Afrikában, ahol fiatalok tömegei nem jutnak megfelelő oktatáshoz, miközben a képzett munkaerő hiánya akadályozza a gazdaság fejlődését”. A kereszténydemokrata politikus kiemelte: az oktatás lehetőséget ad arra, hogy a fiatalok helyben jussanak tisztességes munkához, ennek pedig döntő szerepe van a migráció megfékezésében is.

Brüsszel, 2021. március 23.

További hírek