Minden stratégia annyit ér, amennyit megvalósítanak belőle

febr 10, 2022 | Európai parlament, Fejlesztéspolitika

Az Unió Afrika politikájáról adott ki stratégiai dokumentumot csütörtökön az Európai Néppárt frakciója. Hölvényi György, az Európai Néppárt fejlesztéspolitikai szakmai vezetője társszerzője az állásfoglalásnak. A képviselő a kezdetektől arra törekedett, hogy egy új megközelítésű,  karakteres, kereszténydemokrata dokumentum szülessen. „Az állásfoglalás végre elmozdul a gyarmati múlttal megterhelt EU-Afrika kapcsolatoktól az egyenlő partnerségre és a helyben segítés kultúrájának terjesztésére helyezve a hangsúlyt”  – mondta a politikus.

A KDNP európai parlamenti képviselője kifejtette: „Az elmúlt években tizennégy afrikai országban szereztem tapasztalatokat. A találkozások alapján elmondhatom, hogy az afrikai partnerországoknak elsősorban nem segélyekre, hanem a helyi sajátosságokat messzemenően figyelembe vevő lehetőségekre van szükségük. Az elfogadott állásfoglalás jórészt erre a felismerésre épül.” 

Az állásfoglalás elmozdult a gyarmati múlttal megterhelt EU-Afrika kapcsolatoktól, az egyenlő partnerségre és kölcsönös tiszteletre helyezve a hangsúlyt. Csak ezzel a hozzáállással lehet eredményeket elérni a gazdaság, a mezőgazdaság, klímaváltozás, oktatás és biztonság területén – emelte ki a politikus. A képviselő hozzátette: „csupán az elmúlt egy évben öt puccsot hajtottak végre Afrikában. Emellett a korrupció is ellehetetleníti az államok működését. A »jó kormányzás« gyakorlatának megteremtése alapvető és eddig jórészt megoldatlan feladat Afrikában. A visegrádi országok a korábbi szovjet típusú diktatúrát követően váltak demokratikus országokká. Ez a tapasztalat segíthet az afrikaiaknak az átmenet időszakában.”  

A politikus kiemelte: „Fontos eredmény, hogy a dokumentumba – mint stratégiai feladat – bekerült az oktatás és a szakképzés is. Afrikában évente több mint 10 millió fiatal lép a munkaerőpiacra. Ezek a fiatalok jelentik Afrika legértékesebb erőforrását. A kontinenst sújtó kihívásokra az jelent valódi megoldást, ha az ő helyben maradásukat segítjük, nem pedig az, ha egyirányú repülőjegyet kínálunk neki Európába. Az állásfoglalás ebben is új megközelítést képvisel, és a piaci igényekhez alkalmazkodó szakképzést irányoz elő.” 

Hölvényi rámutatott: „ez a dokumentum még csak a kezdete az Afrikával való együttműködésben szükséges változásnak. A visegrádi országoknak komoly szerepe lehet ebben a folyamatban. Ezen országokat nem terhelik a gyarmati múlttal kapcsolatos traumák, ezért az afrikaiak egyfajta nyitottsággal közelednek feléjük.”

A mai napon elfogadott stratégiai dokumentum a február 17-18-i EU-Afrika csúcstalálkozót megelőzően foglalja össze az Európai Néppárti frakció elképzeléseit nézeteit az EU-Afrika kapcsolatok megújításának irányairól.

További hírek