Fenntartható megoldások segélyek helyett

jún 21, 2022 | Európai parlament, Fejlesztéspolitika

„Afrikában tízezer emberre mindössze két orvos és kilenc ápoló jut. Javítani kell ezeken az arányokon, hogy a fejlődő országok meg tudjanak birkózni a koronavírus-járvány alatt tapasztalt kihívásokkal. Ennek kiindulópontja a minőségi oktatás és szakképzés”  – hangsúlyozta Hölvényi György európai parlamenti képviselő a kedden kezdődő Európai Fejlesztési Napokon. Mintegy 21 afrikai ország és az uniós tagállamok magasrangú képviselői mellett a rendezvényen részt vesz az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is.

Az EPP Képviselőcsoport fejlesztéspolitikai szakmai koordinátoraként Hölvényi György a „Globális egészség? Helyi válaszok: rugalmas egészségügyi rendszerek és egészségügyi képzés” című panelbeszélgetést vezette. Az eszmecserén előadóként részt vett Hardi Richárd kongóban szolgáló missziós szemészorvos is.

A KDNP politikusa a panelbeszélgetésen elmondta: „A koronavírus-járványban megtapasztaltuk, hogy képzett egészségügyi dolgozók nélkül egy ország sincs biztonságban. A szubszaharai régióban pedig két orvos és kilenc nővér jut tízezer emberre. Világos tehát, hogy csakis az egészségügyi képzésbe való befektetéssel teremthető meg egy, a jövő kihívásainak ellenállni képes ellátórendszer”. 

A kereszténydemokrata politikus a fiatalok képzésének fontosságát hangsúlyozva rámutatott: „Afrikában a népesség 40 százaléka 15 év alatti. Közülük minden ötödik gyermek, mintegy 36 millióan nem járnak iskolába, az általános iskolai tanárok alig fele rendelkezik megfelelő szakirányú végzettséggel. Holott a gyermekek jelentik Afrika gazdasági fellendülésének kulcsát. Ezzel az erőforrással azonban csak akkor tud élni a kontinens, ha a felnövekvő generációknak piacképes tudást képes biztosít, például az egészségügy területén. Afrika kihívásaira nem a migráció, hanem a biztonság elősegítése, a minőségi oktatás biztosítása és a munkahelyteremtés a valódi válasz”.

A képviselő aláhúzta: „A rendelkezésre álló anyagi erőforrások a feladat léptékéhez képest szűkösek. Éppen ezért sokkal célzottabban és hatékonyabban kell azokat felhasználni. Ebben különösen fontos szerep jut a helyi, megbízható partnereknek, mint az egyházi szervezetek, amelyek a szubszaharai régióban az oktatás és egészségügyi ellátás 40 százalékát biztosítják. Dr Hardi Richárd Kongóban szolgáló missziós szemorvoshoz például nyolcmillió páciens tartozik. Munkájáért itthon Magyar Becsület Renddel is kitüntették. A hozzá hasonló, állhatatos szakemberek kulcsfontosságú kapcsolatrendszerrel, tudással és helyismerettel rendelkeznek. Az EU-nak élnie kell az ilyen személyek adta lehetőségekkel”. 

A konferencián elhangzottakat értékelve a kereszténydemokrata politikus hozzátette: „A koronavírus-járvány utáni újjáépítés lehetőség arra, hogy valódi változást érjünk el a fejlesztéspolitikában. Meg kell haladnunk a segélyező és segélyezett viszonyrendszerre épülő fejlesztéspolitikát, ami legfeljebb rövid távú sikerekhez vezethet. Ehelyett kölcsönös tiszteletre és felelősségvállalásra épülő, helyi igényekre reagáló együttműködésre van szükség. Ez jelent valódi, hosszú távú, fenntartható megoldást”.

Brüsszel, 2022. június 21.

További hírek