Ezt is lehet?

jún 24, 2021 | Vallások közti párbeszéd, Európai parlament

„Az Európai Parlament radikális baloldali többsége az összes létező határt – nemzeti hatásköröket, nemzetközi és uniós szerződéseket – átlépve elfogadta a »szexuális és reprodukciós egészség és jogok« helyzetét vizsgáló Matic-jelentést” – mondta el Hölvényi György a dokumentum megszavazását követően.

„A Matic-jelentés a tagállamok egészségpolitikával és oktatással kapcsolatos kizárólagos hatáskörébe avatkozik be. Olyan útra tévedt ezzel az Európai Parlament, amely a jövőre nézve nehezen belátható következményekkel jár” – figyelmeztetett a szavazás után a kereszténydemokrata képviselő.

A szexuális egészség és nevelés, a reprodukció, illetve az abortusz nem tartozik az EU hatáskörébe. A most megszavazott jelentés mégis ezeket a területeket akarja teljeskörű ellenőrzés alá vonni. Meg kívánja fosztani az orvosokat attól az alapvető joguktól, hogy vallási vagy lelkiismereti okból úgy döntsenek, hogy a magzat emberi méltóságát védik. A véleményterror az egészségügyi szakemberek hivatásuktól való eltiltásához is vezethet. A dokumentum emellett a nemzeti hatáskörrel mit sem törődve az átfogó szexuális nevelés radikális baloldali narratíváját erőlteti. Ezzel súlyosan megsérti a nemzetközi szerződések által biztosított szülői jogokat. A szülőknek ugyanis elsőbbség illeti meg abban, hogy gyermekeiket saját meggyőződésük szerint neveljék – sorolta Hölvényi a jelentés jogsértő elemeit.

„Ma az Európai Parlament, a balliberális magyar képviselőkkel együtt a hatályos Uniós Szerződések ellen szavazott. Egyszerűen nem engedhetjük meg, hogy az Európai Parlament túlterjeszkedjen a hatáskörén és figyelmen kívül hagyja a tagországok alkotmányos és erkölcsi hagyományait” – hangsúlyozta a politikus.

Brüsszel, 2021. június 24.

További hírek