Európa újabb válaszút előtt

febr 1, 2023 | Európai parlament, Fejlesztéspolitika

Ne hagyjuk, hogy az illegális migráció és a menekültkérdés összemosásával a valóban rászorulóknak fordítsanak hátat

Mintegy 270 ezer illegális határátlépést akadályozott meg csak tavaly a nyugat-balkáni útvonalon Magyarország. Ennek ellenére eddig gyakorlatilag semmilyen uniós segítséget nem kaptunk a határkerítések felépítéséhez – hangsúlyozta Hölvényi György európai parlamenti képviselő a menedékjogról és a migrációról szóló plenáris vitához benyújtott írásbeli felszólalásában szerdán Brüsszelben.

„Az Európai Unió folyamatos migrációs nyomás alatt áll. 2020-ban 124 ezer illegális határátlépés történt. 2022-ben ez a szám már 330 ezerre nőtt” – jelentette ki Hölvényi György. A KDNP-s képviselő az Európai Tanács rendkívüli, a menedékjog és a migráció fenntartható megoldásáról szóló ülését előkészítő vita kapcsán. 

Ebben rámutatott: „Magyarország csak tavaly mintegy 270 ezer illegális határátlépést akadályozott meg a nyugat-balkáni útvonalon. Ennek ellenére eddig gyakorlatilag semmilyen uniós segítséget nem kaptunk a határkerítések felépítéséhez. Pedig a külső határok védelme sürgető, közös feladat, amely elképzelhetetlen határvédelmi rendszerek létesítése nélkül. Az Európai Uniónak megoldást kell találnia a sok millió polgár tapasztalatán nyugvó, a szó szoros és tágabb értelmében vett biztonsági kihívásokra. Ehhez legfőbb ideje felhagyni az illegális migráció képmutató támogatásával.” 

A határvédelem mellett a migráció megfékezéséhez annak kiváltó okait is kezelnünk kell – jelentette ki a Képviselő, hozzátéve: „ilyen okok a biztonság, az oktatás és a munkalehetőségek hiánya. Látnunk kell, az elvándorlás nem jelent igazi megoldást sem az európai elöregedésére, sem pedig az afrikai országok társadalmi, gazdasági kihívásaira.”

„Európa kapui nem állhatnak nyitva mindenki előtt. Ne hagyjuk, hogy az illegális migráció és a menekültkérdés összemosásával az EU a valóban rászorulóknak fordítsanak hátat” – zárta írásbeli hozzászólását a képviselő.

További hírek