Európa sürgető érdeke a szudáni válság békés megoldása

jan 21, 2022 | Európai parlament, Emberi jogi ügyek

„A szudáni konfliktus esetleges kiéleződése beláthatatlan következményekkel járna. Ezt csak az érintett felek tárgyalóasztal mellé ültetésével kerülhetjük el” – mondta Hölvényi György a szudáni politikai válságról tartott csütörtöki plenáris vita kapcsán.

Az Európai Néppárt fejlesztéspolitikai szakmai vezetője írásbeli felszólalásában kifejtette: „Európa és Szudán sürgető érdeke a válság gyors és békés megoldása. A bizonytalan biztonsági helyzet ugyanis az egész térség stabilitását fenyegeti. A konfliktus kiéleződése és kiszélesedése beláthatatlan következményekkel járna, ezt csak az érintett felek tárgyalóasztal mellé ültetésével kerülhetjük el. Az Unió külpolitikájától ezért megfontoltságot, és a regionális partnerekkel való szorosabb együttműködést várunk el!” A politikus hozzátette: „az etiópiai polgárháborús helyzet miatt pattanásig feszült légkörben az Uniónak regionális szövetségesekre van szüksége, hogy hatékonyan tudjon fellépni biztonság megteremtése érdekében.”

A képviselő az egyre romló humanitárius helyzettel kapcsolatban aláhúzta: A 43 millió lakosú Szudánban jelenleg több mint egymillió menekült és további 3 millió belső menekült tartózkodik. Az észak-etiópiai konfliktus miatt több mint 60 ezer etiópiai menekült érkezett Szudánba. Hölvényi kiemelte: „Ezeknek a tömegeknek az ellátása eddig is a végletekig próbára tette a Szudán lehetőségeit. Így kulcsfontosságú a nemzetközi szervezetek szerepvállalása, az Unió támogatása e téren nélkülözhetetlen.” 

Strasbourg, 2022 január 20.

(Kép: MTI)

További hírek