Az afrikaiak jövője Afrikában van

márc 25, 2021 | Európai parlament, Fejlesztéspolitika

„Európa országainak demográfiai kihívásaira nem a migráció, hanem a megfelelő családpolitika jelent valódi megoldást” – mutatott rá Hölvényi György, kereszténydemokrata EP-képviselő, a néppárti képviselőcsoport fejlesztéspolitikai szakmai vezetője az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén, ahol a képviselők az új EU-Afrika Stratégiáról szóló határozatot vitatták meg.

„Afrika és az Európai Unió együttműködésének a kölcsönös tiszteletre kell épülnie. Fel kell hagyni afrikai partnereink kioktatásával!” – kezdte felszólalását a néppárti politikus.

A KDNP európai parlamenti képviselője hangsúlyozta: „Afrika gazdasági nehézségeinek felszámolását helyben kell segítenünk. Ennek egyetlen hatékony módja a minőségi oktatás megalapozása, ami a munkahelyteremtés és a gazdasági felzárkózás eszköze”. Hozzátette: „Biztonság nélkül azonban nincs fejlődés. Ezért a partnerségben kiemelt helyet kell kapnia a terrorizmus elleni küzdelemnek és a biztonsági együttműködésnek, különösen a vallási szélsőségességek előretörése miatt. E téren is nélkülözhetetlen a vallások közötti párbeszéd kiterjesztése”.

Hölvényi a határozattervezetről elmondta: „A dokumentum helyesen emeli ki az oktatás fontosságát, mutat rá a vallási és egyházi partnerek jelentőségére és hangsúlyozza a biztonság kérdését. Ám nagy gyengesége, hogy nem tanúsít kellő figyelmet a helyi sajátosságok iránt. A nem megfelelően meghatározott szexuális jogok kapcsán életellenes üzenetet közvetít, illetve a számos ország által nem támogatott migrációs kompaktokra tartalmaz utalásokat. „Ezek a pontok szemben állnak az általam fontosnak tartott értékekkel, mint az élet védelme és a migráció kiváltó okainak helyben való orvoslása. Úgy gondolom, hogy nem szerencsés, ha egy uniós dokumentum ilyen elemeket tartalmaz” – húzta alá a politikus.

„Nyilvánvaló, hogy az EU-Afrika partnerség egyik kulcskérdése a migráció. Ugyanakkor be kell látnunk, hogy a fiatal lakosság Afrika legértékesebb erőforrása, Európa demográfiai kihívásaira pedig nem a tömeges bevándorlás, hanem a megfelelő családpolitika jelent valódi megoldást” – zárta felszólalását a képviselő.

Brüsszel, 2021. március 25.

További hírek