A mostani válsághelyzetben a hatékonyság hitelességi kérdés!

nov 25, 2022 | Európai parlament, Fejlesztéspolitika

„Az európai fejlesztéspolitikában nagyobb hatékonyságra és világos célkitűzésekre van szükség” – jelentette ki Hölvényi György európai parlamenti képviselő „A jövőbeli európai fejlesztésfinanszírozási struktúra” című jelentésről szóló plenáris vitán. A határozat elkészítéséért az Európai Néppárt részéről a KDNP politikusa felelt.

Hölvényi György a plenáris vitán elmondta: „az Európai Unió nyújtja a világ fejlesztési forrásainak majdnem felét, közel 70 milliárd eurót. A helyzet mégis súlyosbodik. 700 millió ember él mélyszegénységben, 350 millióan éheznek és 31 millió háborús menekült hagyta el az otthonát egyetlen év alatt Afrikában. Látnunk kell, hogy a kontinensen a biztonság, valamint az oktatás hiánya aláássa az uniós befektetéseket, akadályozza a fenntartható fejlődést és erősíti a migrációt.”

Kósa Ádám, a Fidesz EP-képviselője hozzászólásában szintén rávilágított: „az EU és a 27 tagállama együttesen a fejlődő országok legnagyobb adományozói a világban. A hatékonyság hiánya és a helyi igényektől elrugaszkodott célkitűzések azonban gátolják a támogatások hasznosulását.”

A képviselők hangsúlyozták: „a mostani válsághelyzetben, amikor a háború és az elszabadult infláció rendkívüli terheket ró az európai és a magyar családokra is, nem engedhetjük meg, hogy folytatódjon a pénzügyi erőforrásainknak ez a vétkes pazarlása. Ez hitelességi kérdés.” A KDNP képviselője aláhúzta: „a változáshoz világos célkitűzésekre van szükség: ezek a biztonság, az oktatás és munkahelyteremtés kell, hogy legyenek.”

Mindezt belátva a most tárgyalt jelentés célja is a hatékonyság növelése, illetve az eredményesebb koordináció a fejlesztési szereplők között. Kósa Ádám ezzel kapcsolatban elmondta: „kulcsfontosságú, hogy az uniós projektek összhangban legyenek a helyi igényekkel.” Hölvényi hozzátette: a jelentés szorgalmazza, hogy a 2004 után csatlakozott tagállamokat sokkal inkább vonják be a fejlesztési együttműködésbe. Kósa Ádám üdvözölte a kezdeményezést, kiemelve, hogy ez Magyarország számára is lehetőséget ad arra, hogy aktívabban részt vegyen az uniós fejlesztéspolitikában.

Strasbourg, 2022. november 24.

További hírek