A minőségi oktatás jelent esélyt a jövő generációjának Afrikában

máj 4, 2022 | Európai parlament, Fejlesztéspolitika

Az Európai Parlament keddi plenáris ülésén elfogadta A gyermekek világszerte történő oktatásáról szóló jelentést, amelynek elkészültében Hölvényi György a is részt vett. A Fejlesztési Szakbizottság néppárti koordinátora írásbeli hozzászólásában kiemelte: „Afrika rendkívül fiatal lakossága egyszerre jelent hatalmas kihívást a migráció megfékezése terén és lehetőséget az afrikai gazdaságnak”.

Hölvényi hangsúlyozta: „Afrika a Föld legfiatalabb kontinense. Lakosságának 40 százaléka 15 év alatti, évente pedig 10 millióan lépnek be a munkaerőpiacra. Az afrikai országok azonban csak akkor tudnak élni a fiatalok jelentette lehetőséggel, ha a felnövekvő generációk megfelelő oktatásban és szakképzésben részesülnek”.

A KDNP európai parlamenti képviselője elmondta: „A munkaerőpiac és a gazdaság igényeihez igazított oktatás − a biztonság és a munkahelyteremtés mellett − az egyik legfontosabb eszköz a helyben maradás elősegítésére és a migráció megfékezésére”. Az Unió külpolitikájának minden elérhető eszközzel támogatnia kell tehát az oktatás fejlesztését – hangsúlyozta a politikus. A képviselő hozzátette: „A helyi egyházak és vallási szervezetek az oktatás terén olyan tapasztalattal rendelkeznek, amit az EU nem hagyhat figyelmen kívül. Ez nélkülözhetetlen a kézzelfogható eredményekhez. Nagy előrelépés, hogy a ma elfogadott jelentésben sikerült erre felhívni a figyelmet. Sajnálatos azonban, hogy a baloldal ideológiai alapon következetesen gáncsolja az egyházak valós társadalmi jelentőségét elismerő kezdeményezéseket”.

Az elfogadott jelentés célja, hogy rámutasson milyen kihívásokkal jár a koronavírus-járvány után az oktatási rendszerek újjáépítése, illetve hogy politikai iránymutatást adjon az Európai Bizottságnak az oktatásra fordítandó források hatékonyabb felhasználására. Az egyházak bevonása fontos lépés ehhez – összegezte Hölvényi, rámutatva: „Tényleges változást csak akkor érhetünk el, ha az EU a rendelkezésre álló forrásokat az eddigieknél sokkal hatékonyabban és célzottabban használja fel, a helyi szervezetekkel együttműködve, és figyelembe veszi a tényleges helyi szükségleteket és gazdasági viszonyokat”.

További hírek