A megkezdett munkára alapozó, ambiciózus vezetést várunk a francia elnökségtől

febr 1, 2022 | Európai parlament, Fejlesztéspolitika

Bemutatták a francia soros elnökség programját az Európai Parlament Fejlesztési Bizottságának (DEVE) keddi ülésén. A programot Jan-Baptiste Lemoyne miniszteri biztos ismertette. Hölvényi György, az EPP Képviselőcsoport fejlesztéspolitikai szakmai vezetője felszólalásában üdvözölte az elnökség ambiciózus célkitűzéseit, és egyúttal rámutatott a szlovén elnökség alatt megindult kezdeményezések folytatásának fontosságára is.

A KDNP európai parlamenti képviselője felszólalásában kiemelte: „Az egyre fokozódó vízhiány Afrikában komoly hatással van a kontinens élelmiszerellátására, a biztonságra és a migrációra”. A politikus hozzátette: “A szlovén elnökség sokat tett azért, hogy a víz témaköre nagy figyelmet kapjon az EU külügyi fellépésekor, ez nem lehet másként az új francia elnökség alatt sem.”

Hölvényi emellett hangsúlyozta az oktatás és a kulturális örökségvédelem témakörök napirenden tartásának fontosságát is. Utóbbival kapcsolatban magyar kezdeményezésre tavaly fogadta el álláspontját az Európai Tanács, amelyben megfogalmazták: szükség van arra, hogy uniós külügyi forrásokat is fordítsanak a kulturális örökségvédelemre az EU partnerországaiban.

Lemoyne miniszteri biztos a francia elnökség nevében a felvetett kérdésekre reagálva elmondta: “Az oktatás kiemelt helyet foglal el a munkatervükben, mert ennek a munkahelyteremtés mellett kulcsszerepe van a migráció leküzdésében”. A politikus leszögezte, hogy a következő hónapokban a kulturális örökség területén is előrelépést kívánnak tenni.

További hírek