Vita a gyermekkatonaságról

ápr 14, 2021 | Emberi jogi ügyek, Európai parlament

„A gyermekek fegyveres konfliktusokba való bevonása visszafordíthatatlan ideológiai és fizikai kárt okoz, ezért a gyermekkatonák rehabilitációja mellett elsősorban a megelőzésre kell összpontosítani. Határozottan fel kell lépni azok ellen,  akik harcra kényszerítik a fiatalokat” – jelentette ki Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő, az Emberi Jogi Albizottság (DROI) szerdai ülésén, ahol a szabadságuktól megfosztott gyermekekről szóló globális ENSZ-tanulmányról folytattak vitát.

Az ENSZ-tanulmány szerint a fegyveres konfliktusokban világszerte legalább 35 000 gyermek érintett közvetlenül, ebből 29 000 gyermeket az Iszlám Állam harcosai fosztottak meg szabadságuktól. A kiskorúak toborzása, elrablása, bántalmazása, szexuális kizsákmányolása különösen aggasztó Afrikán belül Dél-Szudánban, Ruandában, Ugandában, Maliban, Nigériában, Szomáliában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban, valamint Afrikán kívül, például Irakban, Iránban, Szíria vagy Jemenben.

Hölvényi György felszólalásában felhívta a figyelmet arra, hogy a jelentésben ajánlott rehabilitációt és reintegrációt segítő lépések mellett a kiváltó okok kezelésére is legalább akkora hangsúlyt kell fektetni. A politikus rámutatott: „A fegyveres szervezetek ideológia nyomást gyakorolnak a gyermekekre, gyűlöletet keltve az egyes nemzeti, politikai, etnikai és vallási csoportokkal szemben. Mindez visszavonhatatlanul befolyásolja fejlődésüket. A rossz példát látva, remény hiányában pedig felnőttként tovább folytatják a fegyveres harcokat”.

„Éppen ezért a politikai döntéshozóknak meg kell akadályozniuk, hogy a gyermekek fegyveres csoportok befolyása alá kerüljenek és a gyűlölet áldozatává váljanak. Az EU-nak fokoznia kell hatékonyságát ezen a területen” – jelentette ki a képviselő. Majd hozzátette: „A környezeti változások és a migrációs nyomás következtében mindez már nem csupán helyi probléma. Az EU-nak tehát alapvető biztonsági érdeke, hogy a helyi közösségekkel együttműködve támogassa a béke és erőszakmentesség előmozdítását”.

Brüsszel, 2021. április 14.

További hírek