Újabb menekülthullámmal fenyeget az etiópiai válság

febr 11, 2021 | Európai parlament, Fejlesztéspolitika

„Haladéktalanul le kell zárni a fegyveres konfliktust Etiópiában, különben kiszélesedik a válság, és ez újabb menekült hullámot indíthat el az Unió felé” – hangsúlyozta felszólalásában Hölvényi György, kereszténydemokrata EP-képviselő, a néppárti képviselőcsoport fejlesztéspolitikai szakmai vezetője az Európai Parlament etiópiai humanitárius válságról szóló csütörtöki plenáris ülésén.

A Fidesz-KDNP EP-képviselője elmondta: A humanitárius hozzáférés lehetősége az elmúlt hónapokban alig változott az észak-etiópiai Tigré szövetségi államban, és mivel a telekommunikációs kapcsolat is nagyon korlátozott a régióban, így csak személyes beszámolókra lehet támaszkodni. A politikus, aki 2019 őszén tényfeltáró látogatást tett a területen, így összegezte a helyzetet: „A lakosság jelenleg nem jut elektromos áramhoz és üzemanyaghoz. Emellett égető problémát jelent az élelmiszerhiány is. Az ENSZ adatai szerint eddig két millió ember vált belső menekültté a szövetségi államban”.

„Az észak-etiópiai krízis nem csak helyi probléma. A konfliktus az egész térség stabilitását fenyegeti. Eddig több mint 60 000 menekült érkezett onnan Szudánba, ahol az ellátásuk próbára teszi az ország egyébként is törékeny rendszerét” – húzta alá a kereszténydemokrata politikus.

„Alapvető fontosságú, hogy az etióp központi kormány lehetővé tegye, hogy a segélyszervezetek felmérhessék a valós helyzet és szükségleteket a Tigré régióban. Ez elengedhetetlen a célzott humanitárius fellépéshez. Haladéktalanul le kell zárni a fegyveres konfliktust, különben kiszélesedik a válság, és ez újabb menekült hullámot indíthat el az Unió felé” – hangsúlyozta a néppárti képviselő.

Budapest, 2021. február 11.

További hírek