Szíria továbbra is a közel-keleti válság gócpontja

márc 9, 2021 | Európai parlament, Fejlesztéspolitika

„Az elmúlt tíz év úgy telt el, hogy az EU donorkonferenciákat szervezett és segélyezési programokat indított. Ezek valóban nélkülözhetetlen lépések voltak. Ennek ellenére Szíria továbbra is a közel-keleti válság gócpontja maradt” – mutatott rá Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő, a néppárti frakció fejlesztéspolitikai szakmai vezetője az Európai Parlament keddi plenáris ülésén, ahol a szíriai polgárháború kitörésének tizedik évfordulója alkalmából Josep Borrell az EU külügyi főképviselőjének jelenlétében tartottak vitát.

A KDNP EP-képviselője felszólalásában kiemelte: „A szíriai polgárháború tíz éves megoldatlan fegyveres konfliktust és humanitárius válságot jelent közvetlenül Európa küszöbén”. A politikus rámutatott:  a polgárháború nemcsak Szíriát, hanem a környező országok stabilitását is fenyegeti. A képviselő, aki legutóbb 2018-ban járt az országban, hozzátette: „Saját szememmel láthattam, amint a keresztények a lerombolt Aleppó, Homsz és Damaszkusz házai között két kezük munkájával akarják megteremteni az élet legalapvetőbb feltételeit. Szomorúan kell azonban megállapítanunk, hogy tíz év alatt iskoláik, kórházaik és templomaik támogatására uniós segítség nem érkezett”. „Közel három millió szíriai gyermek nem jár ma iskolába, a jövőkép nélküli fiatalok pedig ki vannak téve a szélsőséges iszlamista ideológiák csábításának. Így helyzetük kezelése biztonsági kérdés is” – figyelmeztetett Hölvényi György.

A politikus rávilágított: „A szankciók által sújtott Szíriában a helyi egyházak szerepe meghatározó a segítségnyújtásban. Az egyházi szervezetek felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül nyújtanak élelmiszer segélyeket, biztosítanak gyógyszereket, egészségügyi ellátást, lakhatást, illetve részt vállalnak az oktatásban is”.

Hölvényi a felszólalását zárva a szíriai válságra adandó valós megoldásokat sürgette: „Itt az ideje cselekedni és olyan segítséget nyújtani, amire az ott élőknek valóban szükségük van!”.

Budapest, 2021. március 9.

További hírek