Sürgősségi vita Nicaragua, különösen Rolando Álvarez püspök letartóztatása kapcsán

szept 15, 2022 | Európai parlament, Emberi jogi ügyek

Évek óta folyik a katolikus egyház képviselőinek üldözése Nicaraguában. Ideje, hogy az Európai Parlament fellépjen az ateista rezsim vallásüldözése ellen – jelentette ki Hölvényi György a közép-amerikai országban zajló események kapcsán megrendezett szerda esti plenáris vitán.

A nicaraguai rezsim önkényesen letartóztatta és házi őrizetbe helyezte a múlt hónapban Rolando Álvarez püspököt, valamint több papot és szeminaristát. Az országból korábban már kiutasították Teréz anya nővéreit. Az elmúlt időszakban ugyanitt nagyjából száz, többségében katolikus és evangélikus kézben lévő civil szervezetet lehetetlenítettek el, illetve több mint tíz katolikus tévét és egyházi rádióállomást zártak be.

Hölvényi György a történtekre reagálva felszólalásában kijelentette: „nincs helye a további félrebeszélésnek. Álvarez püspök őrizetbe vétele és paptársainak letartóztatása egyértelmű üzenet. Daniel Ortega diktatúrája konkrétan a katolikus egyházat támadja.” 

Álvarez püspök 2019-es európai körútján azt kérte: jótevői félelem nélkül folytassák egyházának támogatását, mert ezzel életet, reményt adnak másoknak. „A szenvedőknek tudniuk kell, hogy nem fordítunk hátat nekik. Ezért Európaiként erkölcsi kötelességünk a leghatározottabban kiállni az üldözött keresztényekért. Mi ezt vártuk volna a kommunizmus évtizedei alatt” – hangsúlyozta a kereszténydemokrata képviselő.

A politikus felszólalása zárásaként kijelentette: „Követeljük Álvarez püspök és társainak szabadon bocsátását. Cselekvésre van szükség az uniós külpolitika részéről! A nicaraguai történések is mutatják, hogy az Európai Bizottságnak, több mint három év után végre ki kell neveznie az Európán kívüli vallásszabadságért felelős különmegbízottat”.

2022. 09. 15. Strasbourg

További hírek