Ne hősködjünk!

okt 5, 2022 | Európai parlament, Fejlesztéspolitika

„Legutóbb februárban folytattunk itt vitát a Burkina Faso-i helyzetről. Akkor Dalli biztos asszony a Bizottság nevében arról beszélt, hogy az Unió reagálni fog a megváltozott burkina faso-i helyzetre. Bátorítja majd a demokratikus rendhez való visszatérést és prioritásként kezeli a terrorizmussal szembeni fellépést” – emlékeztetett a néppárti politikus hozzátéve: szembe kell nézni azzal, hogy az eddigi fellépés igen kevés eredménnyel járt.

Hölvényi rámutatott: „Júniusban a vallási szélsőségesek Pansiban száz ember életét követelő támadást hajtottak végre, ami után ezrek menekültek el a térségből. Múlt héten pedig Ibrahim Traoré százados vitt végre Ouagadougouban sikeres katonai hatalomátvételt, megbuktatva a januári puccsot vezető Paul-Henri Sandaogo Damiba alezredest.” 

A regionális állapotokkal kapcsolatban Hölvényi hangsúlyozta: „nem sajátosan Burkina Faso problémájáról van szó. Nyugat-Afrikában az elmúlt két évben a mostani volt a hetedik sikeres katonai hatalomátvétel. A sorozatos államcsínyek az egész szubszaharai régió stabilitását veszélyeztetik. Ez pedig lehetőséget ad a vallási szélsőségesek, köztük az Iszlám Állam térnyerésének.”

„Az elmúlt hónapok eseményei azt mutatják, az Unió nem tudja egymaga kezelni az afrikai biztonsági kihívásokat. Az EU nem vállalhat többet, mint amire valóban képes. Ha mégis így tesz, elveszti hitelességét. Ennek példáját az elmúlt években számos afrikai országban láthattam tényfeltáró látogatásaim során. Ismerjük fel, az uniós fellépés valódi lehetősége, a nemzetközi szervezetek, a tagországok és a helyi partnerek cselekvésének koordinálásában rejlik” – összegezte hozzászólását a politikus.

Strasbourg, 2022. október 5.

További hírek