Migrációs vita – tudósítás

febr 4, 2023 | Blog, Jegyzet

(majdnem objektív)

A jövő héten soron kívüli uniós csúcstalálkozót tartanak a migrációról. Szinte mintegy bemelegítésként héten heves vita zajlott a témában az Európai Parlamentben is.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sok mindenről beszélt, de kimondta: meg kell erősíteni az unió külső határait. Ez egyszerre jelenti a Bulgária és Törökország közötti határt védelmét, a Földközi-tenger térségében az aktívabb jelenlétet, a mentési kapacitások támogatását, a migrációs útvonalak mögött álló bűnözői hálózatok felszámolását, az embercsempészek elleni határozott fellépést és a harmadik országokkal való szorosabb együttműködést.

Kiemelte, hogy az unió kötelessége a segítségnyújtás is, de beismerte, hogy a menedékjogot kérők többsége nem szorul valójában védelemre. Hangsúlyozta a uniós tartózkodásra nem jogosultak visszaküldésének felgyorsítását például azáltal, hogy bármely tagállamban hozott kiutasítási határozatnak minden tagországban érvényesnek kell lennie.

Ennek mintegy ellensúlyaként sürgette az un. európai szolidaritás erősítését és a legális migrációs útvonalak létrehozását.

A vitán világosan megmutatkozott, mely frakciók támogatják az illegális migrációt és kik azok, akik részben megkésve megkésve, de kimondják: Elég, stop! Európa kapui nem állhatnak nyitva mindenki előtt.

Az Európai Néppárt (EPP), az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR), valamint az Identitás és Demokrácia (ID) képviselői a külső határok védelmét nevezték meg a legfontosabb feladatként. Határozottan kimondták, hogy az Európai Uniónak igenis támogatnia kell a határkerítések építését. A Szocialisták (S&D), a Zöldek és a Baloldal ugyanakkor nyíltan a határkerítés ellen léptek fel. A fokozott határvédelemben pedig a  menekülteket kriminalizálását látják.

A vita során éles ellentét bontakozott ki az NGO mentőhajók tevékenységéről. A jobbközép és jobboldali frakciók szabályoznák az NGO-k mentőakcióit,a baloldali frakciók korlátlanul támogatnák az NGO-k munkáját.

Az illegális migránsok visszaküldését ugyancsak az EPP, ECR és az ID képviselői szorgalmazták leginkább. Ugyanakkor azt a baloldali és liberális képviselők is elismerték, hogy mielőbbi visszafogadási megállapodásokra van szükség a partnerországokkal. A Zöldek ezzel szemben csakis az illegális kitoloncolásoktól tartanak, mit sem törődve azzal, hogy az illegális bevándorlók nem is tartózkodhatnának Európában.

A demográfiai kérdésekben sem volt egyetértés. Az S&D és a Zöldek meggyőződése, hogy a migráció enyhíti az EU demográfiai válságát és a munkaerőhiányt. Úgy látják, a vallási és kulturális sokszínűség valóságán nem lehet változtatni, helyette a menekültek számára a jó életet kell biztosítani. Ezzel szemben a jobboldal úgy gondolja, hogy Európa kihívásait nem a migráció oldja meg, annak kiváltó okait pedig apartnerországokkal együttműködve, helyben kell kezelni.

Úgy tűnik végre a Bizottság, az uniós intézmények és a képviselőcsoportok józanabb többsége kezdi felismerni, hogy Európa kapui nem állhatnak nyitva mindenki előtt. Csak azt tudnám miért kellett ehhez közel nyolc év?

(Kép: MTI)

További bejegyzések

Magyarország mától az EU Tanácsának soros elnöke

Magyarország mától az EU Tanácsának soros elnöke

Magyarország ma veszi át az Európai Unió Tanácsának elnökségét. A következő félévben egy különösen mozgalmas időszakban alakíthatjuk az Európai Unió munkáját. 2024 az uniós intézményi átmenet éve. Nemrég megválasztottuk az új Európai Parlamentet, ősszel pedig az...