Meg kell hallanunk, mit kérnek a szíriaiak!

jún 6, 2023 | Európai parlament, Fejlesztéspolitika

Milyen segítséget kérnek valójában a szíriaiak? címmel tartott konferenciát Hölvényi György európai parlamenti képviselő kedden az Európai Parlamentben. A rendezvényen, amely a jövő heti VII. Brüsszeli Szíria Donorkonferenciát előzi meg, a KDNP politikusa kijelentette: „Ha nem sikerül elhárítani a segítségnyújtás akadályait, akkor újabb migrációs hullámmal kell szembe néznünk”.

A helyi szakértők és uniós politikusok részvételével megtartott konferencián, amelyet Hölvényi György kezdeményezett, a képviselő elmondta: Szíriában 15 millióan szorulnak humanitárius segítségre, pusztán a mindennapi megélhetésük biztosításához. „12 millióan éheznek, 16 millióan nem jutnak tiszta ivóvízhez, 2 millió gyermek pedig soha nem járt iskolában. Mindez egy 22 milliós országban” –  ismertette a drámai szíriai helyzetet a politikus, aki húsvét előtt maga is ellátogatott a katasztrófa sújtotta Aleppó és Latakia térségébe.”

„Ebben a helyzetben a szíriai emberek teljesen reményvesztetté váltak. Számukra kell most esélyt adni a szülőföldjükön való megmaradásra. Ebben nélkülözhetetlen az egyházak munkája, amelyek már most is oroszlánrészt vállalnak az egészségügyi ellátás és az oktatás biztosításában” – fejtette ki a KDNP európai parlamenti képviselője. A konferencián megosztotta tapasztalatait többek között Mario Zenari, Szíria apostoli nunciusa, Fadi Salim Azar ferences rendi plébános, a latakiai kórház igazgatója és Roy Moussalli, a Szent Efrém Pátriárkai Fejlesztési Bizottság igazgatója.

Beszámolóik és saját személyes tapasztalata alapján Hölvényi György hangsúlyozta: Világosan látszik, hogy a szíriai rezsimmel szembeni szankciók nehezítik a humanitárius segítségnyújtást és ellehetetlenítik az újjáépítést. Éppen ezért a jövő heti miniszteri szintű konferencián esély nyílhat a szíriai kormánnyal szembeni szankciós politika újragondolására, a politikai célok feladása nélkül. Ezt kérik tőlünk egybehangzóan a helyi humanitárius szervezetek.

Brüsszel, 2023. június 6.

További hírek