Magyar humanitárius misszió Szíriában: stratégiai előrelépésre van szükség!

ápr 3, 2023 | Európai parlament, Fejlesztéspolitika

Humanitárius missziós útra indult Hölvényi György európai parlamenti képviselő Szíriába. A Fejlesztéspolitikai Bizottság néppárti szóvivője a tragikus földrengés helyszínére látogatva egyházi vezetőkkel egyeztet, hogy felmérje a legsürgetőbb humanitárius szükségleteket, majd tapasztalatai alapján jelentést készítsen a témával foglalkozó európai döntéshozóknak. 

Szíriai humanitárius missziós útja során méri fel a segítségnyújtás lehetőségeit Hölvényi György európai parlamenti képviselő. „A februári földrengés után minden a tragédiáról szólt, mára azonban a Szíriára irányuló figyelem szinte megszűnt. Pár hét alatt sokezer áldozatról feledkezett meg a világ. Aki segíteni akar, az csak nagyon nehezen jut hiteles információkhoz. Nincs megbízható adat arról, hányan sérültek meg a katasztrófában. Nem hallunk róla, mi történt a több mint 77 ezer földönfutóvá vált szíriai családdal. Nem tudjuk, mire lenne szüksége annak 4 millió embernek, akit közvetlenül érintett a földrengés Szíriában. Mindez abban az országban, ahol eddig is 14 millióan szorultak nap mint nap humanitárius segítségre. A tisztánlátás most kulcsfontosságú. Egyértelmű, ha nem történik változás, a szenvedés, a kilátástalanság súlyosbodni fog és fokozódik a az elvándorlás” – magyarázta a közel egy hetes látogatás jelentőségét a Fejlesztéspolitikai Bizottság néppárti szóvivője.

A KDNP-s politikus a napokban ellátogat a földrengés által sújtott régióba, Latakiába és Aleppóba, hogy személyesen mérje fel a legsürgetőbb humanitárius szükségleteket. Bejárja az aleppói Szent Lajos Kórházat, amely magyar segítséggel épült fel. Egyeztet Mario Zenari bíborossal, Szíria apostoli nunciusával, aki pár éve Budapesten köszönte meg a magyar támogatásokat. Találkozik a jezsuita menekültszolgálat szíriai igazgatójával, valamint katolikus, melkita, örmény, illetve protestáns vallási vezetőkkel, és együtt keresi a megoldás lehetőségeit II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárkával. „Az utazás célja, hogy olyan emberekkel találkozhassak, akik valóban képesek tenni és tesznek is a szíriai emberek szenvedésének enyhítéséért” – tette hozzá a politikus. 

„A tőlük kapott hiteles tájékoztatás és a misszión szerzett tapasztalataim alapján jelentést készítek a témával foglalkozó európai döntéshozók számára. A cél mindenek előtt a stratégiai előrelépés. Az Európai Unió nem feledkezhetnek meg a szíriai válságról, a földrengés pedig lehetőséget adott arra, hogy újragondoljuk az Aszad-rezsimmel kapcsolatos szankciós politikát. Módot kell találnunk arra, hogy a szankciók a politikai céljaikat elérjék, de ne fokozzák a szenvedést!” – húzta alá a képviselő.

További hírek