Kameruni válság: az ideológiai viták az EU hitelességét veszélyeztetik

nov 26, 2021 | Európai parlament, Emberi jogi ügyek

„Amikor emberek ezrei naponta szembesülnek a dzsihadista terrorral és több millióan éheznek, nem ideológiai vitákat kell folytatni” – jelentette ki a kameruni emberi jogi helyzetről tartott csütörtöki plenáris vitához benyújtott írásbeli hozzászólásában Hölvényi György, az EPP Képviselőcsport fejlesztéspolitikai szakmai vezetője.

A KDNP európai parlamenti képviselője kifejtette: “Afrikában bármiféle fejlődés előfeltétele a biztonság megteremtése. Ez a kameruni krízis esetében sincs másként.” A Boko Haram megerősödése és folyamatos támadásai miatt a kormányerők képtelenek megvédeni az ország határait és lakosait. Frissi hír, hogy a dzsihadisták négy tizenéves diákot gyilkoltak meg egy iskolában. A támadás célja a puszta félelemkeltés volt. „Ilyen körülmények között, amikor emberek ezrei naponta szembesülnek a dzsihadista terrorral és több millióan éheznek, nem ideológiai vitákat kell folytatni. Az ilyen magatartás az Unió hitelességét ássa alá, és azt jelzi, hogy semmit nem tudunk az afrikai valóságról” – hangsúlyozta a politikus.

„A biztonság kérdése mellett természetesen nem feledkezhetünk meg az alapvető emberi jogok védelméről, amelyek az EU alapértékeit képezik. Ám ezeket nem kioktató stílusban, hanem párbeszédet kezdeményezve kell képviselnünk a partnerországokban. A párbeszédnek az egyenlő partnerség elvére kell épülnie és figyelemmel kell lennünk a helyi érzékenységekre is” – húzta alá Hölvényi.

A kereszténydemokrata politikus felszólalását zárva javasolta: “A parlament mihamarabb kezdeményezzen tényfeltáró missziót Kamerunba, hogy első kézből ismerhessük meg a helyi kihívásokat.”

Strasbourg, 2021. november 26.

További hírek