Ígérgetés helyett valós megoldást érdemel Afrika!

okt 6, 2022 | Európai parlament, Fejlesztéspolitika

„A biztonság, az oktatás, a munkahelyteremtés, a nyomor és a migráció összefüggésének már-már vétkes figyelmen kívül hagyása a jelentésben nemcsak Európa biztonságára nézve aggasztó, de egyúttal az afrikai fiatalok áltatását is jelenti” – hangsúlyozta Hölvényi György kedd esti felszólalásában Strasbourgban. Az Európa Parlament plenáris ülésén Az EU és Afrika szarva közötti stratégiai kapcsolat és partnerség című jelentést vitatták meg. 

Az Etiópia, Szudán, Kenya, Uganda, Eritrea, Dél-Szudán, Djibuti, valamint az Európai Unió közötti kapcsolatokkal foglalkozó jelentéssel kapcsolatban az Európai Néppárt fejlesztéspolitikai szakmai vezetője elmondta: „Afrika Szarva stratégiai fontosságú régió Európának. A terület nemcsak kereskedelmi és gazdasági, de biztonsági szempontból is megkerülhetetlen. Éppen ezért hatékony, célzott és valós kihívásokra reagáló fellépésre van szükség.” A képviselő a jelentésben szereplő ködös megfogalmazásokra utalva kiemelte: „a mostani élelmezési és energiaválság közepette világos prioritások, nem homályos utalgatások kellenek.”

Hölvényi rámutatott: „Tévedés, hogy a térség gazdasági növekedése, a migráció megfékezése és a demokratikus folyamatok erősítése megvalósulhat biztonság nélkül. Az ugyanis a fenntartható fejlődés előfeltétele!” A biztonság mellett égető szükség van a minőségi oktatás és szakképzés megalapozására is. Erre építő, helyi munkahelyeket teremtő beruházásokkal kínálhatunk valódi lehetőséget az afrikai fiataloknak a nyomor leküzdésére! – tette hozzá a KDNP-s politikus.

Felszólalását zárva az EP képviselő kijelentette: „Fel kell ismernünk az összefüggéseket a biztonság, az oktatás, a munkahelyteremtés a nyomor, valamint a migráció között. Mindennek, a már-már vétkes, figyelmen kívül hagyása nemcsak Európa biztonságára nézve aggasztó, hanem afrikai fiatalok hamis ígéretekkel történő áltatását is jelenti.”

Strasbourg, 2022. október 5.

További hírek