Igen a határvédelemre nem az illegális migrációra!

okt 5, 2023 | Európai parlament, Fejlesztéspolitika

Az Európai Parlament keddi plenáris ülésén vitatta meg az uniós migrációs és menekültügyi csomag elfogadásának kérdését. Hölvényi György, a kereszténydemokrata néppárt európai parlamenti képviselője írásbeli felszólalásában kiemelte: „a migrációs válság kezdete óta az Európai Unió nem tudott érdemi megoldást felmutatni az Európára nehezedő nyomás enyhítésére. Valós megoldásokat csak a frontvonalban lévő tagállamok, köztük Magyarország, tudtak adni.” A képviselő kijelentette: „minden embernek joga van ahhoz, hogy szülőföldjén jusson megélhetéshez, míg az illegális bevándorlás nem alapjog, hanem törvénysértés!”

A KDNP politikusa a migrációs és menekültügyi csomagról szóló vitához benyújtott felszólalásában rávilágított: „kézzelfogható eredmények helyett olyan tervezetekről hallunk újra és újra, mint a félreértelmezett szolidaritás jegyében a migránsok kötelező elosztása. A menekültügy és a gazdasági bevándorlók kérdésének összemosása pedig a leginkább rászorulókat fosztja meg a segítségtől.”

A politikus hozzátette: „A migrációs válság kezdete óta az Európai Unió nem tudott érdemi megoldást felmutatni az Európára nehezedő nyomás enyhítésére. Valós megoldásokat csak a frontvonalban lévő tagállamok, köztük Magyarország, tudtak adni. Éppen ezért a frontvonal országai joggal várják, hogy közösségi források álljanak rendelkezésre a schengeni határt védő létesítmények felépítésére, fenntartására. A szigorú határvédelem és az illegális migrációval szembeni következetes féllépés ugyanis az egyetlen járható út! ”

A kereszténydemokrata képviselő arra figyelmeztetett, hogy az illegális migráció nemcsak kontinensünk biztonságát ássa alá, hanem az európai integráció egyik legnagyobb eredményét, a belső határok átjárhatóságát fenyegeti. Ezt kockára téve az európai együttműködés alapjait gyengítjük – fogalmazott Hölvényi. 

A néppárti politikus aláhúzta: „saját határaink védelmére igent, az illegális migrációra világos nemet kell mondanunk! Minden embernek joga van ahhoz, hogy szülőföldjén jusson megélhetéshez, míg az illegális bevándorlás nem alapjog, hanem törvénysértés! Az unió külső, fejlesztési forrásait tehát arra kell összpontosítani, hogy azok a helyben maradást, a migráció kiváltó okainak felszámolását segítsék elő Afrikában. Ennek eszköze pedig a biztonság elősegítése, az oktatás és a munkahelyteremtés támogatása.”

További hírek