Hősködés helyett hatékony cselekvésre van szükség Jemenben

febr 9, 2021 | Európai parlament, Fejlesztéspolitika

„Az EU-nak nem hősködnie és fenyegetnie kell, hanem a helyiekkel együttműködve a humanitárius fellépés hatékonyságát kell erősítenie Jemenben” – mondta el Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő az Európai Parlament plenáris ülésén, ahol az EU külügyi főképviselőjével, Josep Borrellel a jemeni humanitárius és politikai válság kérdését vitatták meg. 

Hölvényi György, a néppárti képviselőcsoport fejlesztéspolitikai szakmai vezetője felszólalásában kiemelte: „Ma már 400 000 gyermek küzd a puszta életben maradásért Jemenben. A családok bevételi lehetőségei gyakorlatilag megszűntek. Általános az élelmiszerhiány, milliók nem jutnak ivóvízhez, fűtőanyaghoz és üzemanyaghoz”. Súlyos gond az országban az iskolai oktatásból kiesettek növekvő száma is. A néppárti politikus figyelmeztetett: „Nyolcmillió jemeni gyermek nem jut jelenleg oktatáshoz. Ha a nemzetközi szervezetek a fegyveres konfliktus miatt nem képesek a hatékony cselekvésre, akkor ezek a gyermekek lesznek Jemen elveszett nemzedéke”.

„Eközben a már öt éve húzódó véres konfliktus eddig több mint 233 ezer áldozatot követelt” – hangsúlyozta a képviselő, hozzátéve: az Open Doors emberjogi szervezet éves vallásszabadsági jelentése szerint Jemen a világon a hetedik legveszélyesebb hely a keresztények számára. „A helyi hivatalnokok egyszerűen megtagadják a segélyek átadását a keresztény rászorulók számára. A humanitárius alapelvek ilyen megsértése nem vallási, hanem emberjogi kérdés. Nem tűrheti tovább ezt az Unió!” – jelentette ki a kereszténydemokrata politikus. 

Hölvényi a felszólalását összegezve rámutatott: „Nem lehet egyetlen problémát kiemelni, a fentiek mind párhuzamosan lehetetlenítik el a normális életet Jemenben. A COVID-19 járvány közepette mindez földi pokollá változtatta az országot”. A válság megoldása érdekében a politikus szerint mivel az Európai Unió sem hadsereggel, sem a katonai folyamatokra gyakorolt döntő befolyással nem bír, ezért olyan eszközöket kell használnia, melyek alkalmazásában nagy gyakorlattal rendelkezik. „Az EU-nak nem hősködnie és fenyegetnie kell, hanem a humanitárius fellépés hatékonyságát kell erősítenie, hiszen ez kulcskérdés Európa hitelességének megőrzésében”- fogalmazott a néppárti politikus. 

Budapest, 2021. február 9.

(Kép: MTI)

További hírek