Hölvényi jelentés: megélhetés helyben migráció helyett

szept 20, 2023 | Európai parlament, Fejlesztéspolitika

„A minőségi oktatás ad lehetőséget arra, hogy Afrika fiatalja hazájukban juthassanak tisztességes megélhetéshez és ne kényszerüljenek szülőföldjük elhagyására” – jelentette ki Hölvényi György európai parlamenti képviselő az afrikai oktatásról szóló jelentés szakbizottsági bemutatásán, szerdán az Európai Parlamentben.

A politikus, aki a tervezetért állandó jelentéstevőként felel hangsúlyozta: „az oktatás terén elengedhetetlen, hogy az unió külpolitikai fellépése lehető leginkább a helyi viszonyokhoz igazodjon.” Egyszerűen tudomásul kell vennünk a helyi realitásokat – tette hozzá a képviselő. Hölvényi rámutatott, hogy az EU, rosszul értelmezett világnézeti semlegességre hivatkozva nem hagyhatja figyelmen kívül a vallási szervezetekkel való együttműködés szükségszerűségét az oktatás terén.

A KDNP képviselője által készített jelentésbe afrikai szakértők, köztük  ghánai, zambiai, kenyai, ruandai partnerek első kézből szerzett tapasztalatait, illetve különböző nemzetközi szervezetek, mint a Világ Élelmezési Program és az UNESCO meglátásait is beépítették.  „Világosan látszik, hogy a minőségi oktatás a fenntartható fejlődés motorja. Ez ad lehetőséget arra, hogy Afrika fiatalja hazájukban juthassanak tisztességes megélhetéshez és ne kényszerüljenek szülőföldjük elhagyására. Ugyanakkor bár az unió vállal legnagyobb részt a fejlődő országok oktatásának támogatásában, az éves költségvetési ráfordítása gyakorlatilag 2010 óta változatlan. Egyértelmű, hogy további források mozgósítására van szükség. Ez azonban csak a hatékonyság drasztikus növelésével lesz eredményes. Ezen a lépésen szerepvállalásunk hitelessége múlik!

A  képviselő kiemelte: a minőségi oktatáshoz való hozzáférés témája valóban az uniós fejlesztéspolitika kiemelt területévé vált. Rámutatott, az unió erőfeszítéseinek arra kell összpontosulnia, hogy a képzett fiatalok Afrika fejlődését segítsék, ne pedig Európába keressenek boldogulást.

A mostani vitát követően várhatóan október végén szavazhatnak a képviselők a jelentésről, amely decemberben kerülhet az Európai Parlament plenáris ülése elé.

Brüsszel, 2023.szeptember 20.

További hírek