Ha nincs béke Afrikában, nincs biztonság Európában

szept 12, 2023 | Európai parlament, Fejlesztéspolitika

Az Európai Parlament a nyugat- és közép-afrikai államcsínyekről tartott vitát plenáris ülésén Strasbourgban. Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) európai parlamenti képviselője hangsúlyozta: „A térségben ma már szinte elérhetetlennek tűnik az alkotmányos rend helyreállítása. Szerte a régióban találunk olyan országokat, amelyek nyomokban államot is tartalmaznak.” A Josep Borrellhez, az EU külügyi főképviselőjéhez intézett kérdésében a képviselő kiemelte: „A Száhel térség instabilitása biztonsági kérdés. A puccsok utáni bizonytalan helyzet most utat nyit a migráció felerősödésének.”

Nyugat- és Közép-Afrika stabilitását a közelmúltban puccsok sorozata rázta meg. Mali, Burkina Faso, Niger, mind olyan egykori partnerországai az uniónak, amelyekben a demokratikus folyamatok megbuktak. Ez nem távoli országok egyéni problémája. „A történtek hatására csökkent az EU külpolitikai befolyása. Ami pedig ennél is aggasztóbb: a béke és a stabilitás hiánya felerősíti a már egyébként is szinte tarthatatlan migrációs nyomást” – jelentette ki Hölvényi György, a Fejlesztési Bizottság néppárti szóvivője.

A politikus hangsúlyozta: „A térségben mára majdnemhogy elérhetetlennek tűnik az alkotmányos rend helyreállítása. Szerte a régióban találunk olyan országokat, amelyek nyomokban,  államot is tartalmaznak.” Ráadásul a puccsisták az európai érdekek kiszolgálásával vádolják az unióval együttműködő vezetőket – tette hozzá Hölvényi.

„Lássuk be, olyan tendenciával állunk szemben, amelynek megfékezéséért az unió eddig nem tudott érdemben tenni. Cselekvés helyett sokkal inkább az események lomha követését látjuk. Pedig az unió egy stabil, felelősséget vállalni képes Afrikában érdekelt. Az EU-Afrika kapcsolatok jövőjét ugyanis az egyenlő felek közötti együttműködés jelenti. A kérdés az, hogy az unió képes-e ezért valóban tenni?” – fordult az Európai Külügyi Szolgálatot vezető Főképviselőhöz Hölvényi. Olyan ígéreteket ugyanis nem tehetünk, amelyeket nem tudunk teljesíteni. Józan ész, előrelátás és cselekvés. Ezt várják az európai polgárok az unió vezetőitől – zárta felszólalását a politikus. 

Strasbourg, 2023. szeptember 12.

További hírek