Ez a harc lesz a végső?

nov 22, 2022 | Európai parlament, Emberi jogi ügyek

„A Magyarországnak járó pénzek hátráltatásával az európai baloldal nem egy kormányt támad, hanem egy országot és annak közel 10 millió lakosát hozza lehetetlen helyzetbe” – jelentette ki Hölvényi György európai parlamenti képviselő a Magyarországról szóló hétfői plenáris vitán Strasbourgban. 

„Végre sikerülne lezárni egy nehéz, hosszú tárgyalássorozatot. A magyar kormány és az Európai Bizottság egy konstruktív párbeszéd végéhez közeledik. Magyarország az elvárásoknak megfelelően 17 átfogó vállalást tett. Ezeknek megteremtette a jogi környezetét, az intézményi változtatások megtörténtek, a reformok elkezdődtek. Most, a megegyezés küszöbén az Európai Parlament mégis egy újabb rohamot indít. Ezzel az eddigi eredményeket szeretné semmissé tenni” – mutatott rá a Magyarországnak járó uniós forrásokról szóló hétfői plenáris vitán Hölvényi György. 

„Nem kevesebb a tét, mint hogy 10 millió európai polgár hozzájusson az őket megillető sok milliárd eurós forráshoz. A Magyarországnak járó pénzek hátráltatásával az európai baloldal nem egy kormányt támad, hanem egy országot és annak közel 10 millió lakosát hozza lehetetlen helyzetbe” – jelentett ki a KDNP-s képviselő. „Mégis miért és hogyan bízzanak az egyébként Európa párti magyarok, és ezek után az európai állampolgárok milliói az Európai Parlamentben?” – tette fel a kérdést Hölvényi. 

A politikus szerint, aki elutasítja a párbeszédet, az a szélsőségeket erősíti és az Európában, mint jövőben gondolkodó politikai közepet gyengíti. „A baloldali képviselők közül különböző párteseményeiken még mindig éneklik, hogy »ez a harc lesz a végső«, ezt most kivételesen én is szeretném remélni” – zárta felszólalását a politikus. 

Strasbourg, 2022. november 21.

További hírek