Évek óta tudjuk: különbséget kell tenni menekült és migráns között

márc 22, 2021 | Európai parlament, Fejlesztéspolitika

„A menekültek és a gazdasági bevándorlók közötti különbségtétel és a nemzeti kompetenciák tiszteletben tartása nélkül nem lehet migrációval kapcsolatos közös uniós politikát kialakítani” – jelentette ki Hölvényi György, kereszténydemokrata képviselő, a néppárti frakció fejlesztéspolitikai szakmai vezetője az Európai Parlament Külügyi, Belügyi és Fejlesztési Bizottságának együttes ülésén, ahol a képviselők az EU migrációs politikájának kérdéseit vitatták meg.

A KDNP európai parlamenti képviselője felszólalásában elmondta: „A migráció legfőbb kiváltó okai a szélsőséges szegénység, a biztonság, a tisztességes munka és az oktatás hiánya. Az egyenlőtlenségek kezelését a minőségi oktatás biztosításánál kell kezdeni”. „Ez vezethet el a munkahelyteremtéshez és a rászorulók olyan támogatásához, mely lehetővé teszi, hogy saját életkörülményeiket maguk tudják javítani” – mutatott rá a politikus.

A migráció politikai megközelítésével kapcsolatban a képviselő hangsúlyozta: „Egyértelmű különbséget kell tenni a nemzetközi szerződések szerint védelemre jogosult menekültek és a gazdasági bevándorlók között. Ezen különbségtétel és a nemzeti kompetenciák tiszteletben tartása nélkül nem lehet migrációval kapcsolatos közös uniós politikát kialakítani”.

Hölvényi György felszólalásában kitért arra is, hogy mivel az EU új külpolitikai pénzügyi alapjának 10 százalékát, közel 8 milliárd eurót terveznek migrációhoz kötődő célokra fordítani, így a visszatérési-visszafogadási politikának az eddigieknél eredményesebbnek kell lennie.

Brüsszel, 2021. március 22.

További hírek