Etiópia a fejlődés útján

okt 22, 2019 | Blog, Jegyzet

Pénteken hajnalban indulok Etiópiába. Nyolcnapos ottlétem során egyházi vezetőkkel, politikai döntéshozókkal és menekültekkel fogok találkozni, hogy személyes képet kapjak arról, miként él a kommunizmus után útját kereső Etiópia lakossága. 

Nagy a kettősség: miközben dollármilliárdos gazdasági beruházások folynak az országban, addig a lakosság fele még mindig írástudatlan.

Utazásom egyik fő célja éppen az, hogy a helyszínen szerezzek tapasztalatokat az Etiópiában élő kilencszázezer menekült életéről. Ellátogatok a főként eritreai menekülteket befogadó Mai Aini táborba, az eritreai határ közelébe, és a szomáli régióban fekvő Jijigamenekülttáborába is. Találkozom a menekültekkel és a szülőföldjükre visszatérőkkel foglalkozó állami hivatal vezetőivel is, hogy első kézből ismerhessem meg az etiópiai kormányzat álláspontját a témában.

Alkalmam lesz találkozni a Szent János Közösség tagjaival, akik katolikus szerzetesként a felekezetek közi párbeszéd elősegítésén dolgoznak. Felkeresem a katolikus püspöki konferencia főtitkárát is, akivel az etiópiai fiatalok helyzetét fogom megvitatni. Egy olyan országban, ahol a népesség negyven százaléka tizenöt év alatti, ez maghatározó kérdés.

Ahhoz, hogy megértsük Etiópia helyzetének tágabb összefüggéseit és hátterét, személyesen kell megkérdezni a helyieket: mondják el ők, mire van szükségük. Így találhatjuk meg leginkább, hogyan segíthet számukra az Európa Unió.

További bejegyzések

Várandós keresztény nőt gyilkoltak meg Nigériában

Várandós keresztény nőt gyilkoltak meg Nigériában

Keresztény otthonokat gyújtottak fel az Iszlám Állam Nyugat-Afrika Tartományának (ISWAP) tagjai december 19-én a nigériai Borno államban, kilenc nappal azután, hogy ugyanott terroristák öltek meg egy várandós keresztény nőt. Az ISWAP terroristái december 19-én az esti...