El kell hárítani az életmentés akadályait!

febr 14, 2023 | Európai parlament, Fejlesztéspolitika

A török–szíriai földrengés okozta humanitárius krízisről tartott vitával nyitotta meg eheti plenáris ülését az Európai Parlament. Hölvényi György, a KDNP európai parlamenti képviselője a plenáris ülést megnyitó felszólalásában köszönetet mondott azoknak, akik testi épségüket kockáztatva küzdenek a bajbajutottakért. Hölvényi rámutatott: Szíriában rendkívül nehéz biztonsági és politikai helyzetben kezdődött meg a segítségnyújtás. Azonban sokkal átfogóbb szerepvállalására van szükség ahhoz, hogy a helyi humanitárius szereplők valóban hatékonyan tudják ellátni feladatukat. A politikus egyúttal figyelmeztetett: a Szíriával szembeni szankciók nem akadályozhatják az életmentés időszaka után az újjáépítést.

Egy héttel a Törökországot és Szíriát megrázó, pusztító földrengés után mindenekelőtt köszönetet kell mondanunk azoknak, akik az elmúlt héten és ezekben a percekben is testi épségüket kockáztatva, küzdenek a bajbajutottakért. A mi feladatunk, hogy mindenben támogassuk a munkájukat” – hangsúlyozta Hölvényi György a már hétfőre több mint 33 ezer áldozatot követelő tragédiáról és a segítségnyújtás lehetőségeiről tartott strasbourgi vitán. 

A Fejlesztési Bizottság néppárti koordinátora felszólalásában kiemelte Szíria helyzetét. Mint elmondta: “Itt rendkívül nehéz biztonsági és politikai helyzetben kezdődött meg a segítségnyújtás. Azonban sokkal átfogóbb szerepvállalására van szükség ahhoz, hogy a helyi humanitárius szereplők valóban hatékonyan tudják ellátni feladatukat.” Hozzátette: “A katasztrófát követően felvettem a kapcsolatot az ország egyik legnagyobb segélyszervezetével, a Szent Efrém Pátriárkai Fejlesztési Bizottsággal, valamint az AVSI nevű olasz humanitárius ügynökséggel és más Szíriában tevékenykedő nem kormányzati partnereinkkel.”

A képviselő rámutatott: a helyi egyházi és humanitárius partnerek, valamint más, nemzetközileg elismert szervezetek elmondása szerint a szankciók, amelyek a banki tranzakciókra, az elektronikai eszközökre és a romok eltakarításához szükséges gépekre vonatkoznak, súlyosan hátráltatják a humanitárius fellépést.

„Módot kell találnunk tehát arra, hogy a szankciók politikai céljának feladása nélkül elhárítsuk, az életmentés időszaka után, az újjáépítés akadályait. Ez csakis, a szíriai lakosság közvetlen segítését szolgálhatja!” – nyomatékosította a kereszténydemokrata képviselő.

Strasbourg, 2023. február 13.  

(Kép:MTI)

További hírek