Egyházak nélkül elképzelhetetlen az Európai Unió megújulása

jún 22, 2022 | Európai parlament, Vallások közti párbeszéd

„Az Európai Unió szinte mindennel foglalkozni akar, az előtte álló valós kihívásokra azonban csak nehezen találja a válaszokat. Helyette pótcselekvésként ideológiai vitákkal tölti az idejét. Ezek a tünetek jól mutatják, hogy szükség van az Európai Unió megújítására” – mondta Hölvényi György európai parlamenti képviselő a néppárti vallásközi munkacsoport szerdai konferenciáján, ahol a keresztény, zsidó és muszlim vallási közösségek képviselői közösen értékelték az Európa jövőjéről szóló vita eddigi eredményeit.

Hölvényi György, a néppárti vallásközi munkacsoport társelnöke elmondta:  Az Európa jövőjéről szóló konferencia keretében a polgárok olyan témákban tehettek javaslatokat az uniós intézményeknek, mint a fiatalok helyzete, az oktatás, a környezetvédelem vagy Európa szerepének megerősítése a globális folyamatokban.

A képviselő a javaslatok közül kiemelte a párbeszéd erősítését a nemzetközi konfliktusok kezelésében. „Ebben az egyházaknak kitüntetett szerepük van” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a polgárok szerint az EU-nak határozottabban és egységesebben kell fellépnie, ha a szabadságjogokat, például a vallásgyakorlás jogát sérelem éri egy harmadik országban. Ezért különösen fontos, hogy az Európai Bizottság több év után végre kinevezze a vallásszabadság EU-n kívüli előmozdításáért felelős különmegbízottját.

A rendezvényen résztvevő Fr. Manuel Barrios, az EU Püspöki Konferenciái Bizottságának (COMECE) főtitkára, valamint dr. Jörgen Skov Sörensen, a protestáns és ortodox egyházakat tömörítő CEC vezetője egytértettek abban, hogy a konferencia közelebb hozta egymáshoz az európai polgárokat, és új víziókat fogalmazott meg egy igazságosabb és fenntarthatóbb Európai Unió érdekében. Utaltak ugyanakkor arra is, hogy az egyházak sokszor még mindig nem vállalnak társadalmi súlyuknak megfelelő szerepet a politikai kérdésekben és az Európa sorsáról szóló vitákban, amin változtatni kell.

„Sokunknak vegyes érzései vannak az Európa Jövőjéről szóló Konferenciával kapcsolatban, figyelmeztető tény, hogy az egyházak a Konferenciára nem kaptak meghívást. Ezért a “Hallasd a hangod!” jelmondat egyelőre inkább lehetőség, mint valóság”. A képviselő hozzátette: “Azonban a párbeszédet mindenképpen fenn kell tartani a politikusok, az egyházak és a vallási közösségek között. Ez különösen fontos akkor, amikor az Európai Unió szinte mindennel foglalkozni akar, az előtte álló valós kihívásokra azonban csak nehezen találja a válaszokat. Helyette pótcselekvésként ideológiai vitákkal tölti az idejét. Ezek a tünetek jól mutatják, hogy szükség van az Európai Unió megújítására, amely elképzelhetetlen az egyházak részvétele nélkül. Ez közös érdekünk. Európa a közös házánk, éppen ezért együtt kell gondolkodnunk és működnünk annak érdekében, hogy viharos időkben is megóvjuk” – húzta alá a kereszténydemokrata képviselő.

Brüsszel, 2022. június 22.

További hírek