Egyenlő partnerség, nagyobb felelősségvállalás

febr 15, 2022 | Európai parlament, Fejlesztéspolitika

„Az EU-Afrika kapcsolatokban a cselekvés irányát a biztonság megteremtésének és a migrációt kiváltó okok megszüntetésének kell meghatározni. Az Uniónak fel kell ismernie, hogy csak ott tudunk előrelépést elérni, ahol afrikai partnereink is nyitottak a változásra” – jelentette ki Hölvényi György, az európai néppárti frakció fejlesztéspolitikai szakmai vezetője az EU-Afrika kapcsolatokról tartott plenáris vitán. Az ülésen részt vett Josep Borrell, a EU külügyi főképviselője is.

A KDNP európai parlamenti képviselője felszólalásában kiemelte: „A 2020 márciusi Afrika-stratégia kiadása óta a világjárvány szembesített minket és afrikai partnereinket a globális egymásrautaltságunkkal. A COVID-19 ugyan átrendezte a pillanatnyi szükségleteket, de partnerországaink alapvető kihívásai változatlanok: “A növekvő instabilitás, az oktatási egyenlőtlenségek, a beruházási és kereskedelmi nehézségek, a munkahelyhiány, a mezőgazdasági, termelési nehézségek, az oktatás kérdése, a klímaváltozás hatásai és a gyenge kormányzati rendszerek mind megoldásra váró feladatok.”

A képviselő hozzátette: „Ezek azok a tényezők, amelyek fokozzák az afrikai fiatalok elvándorlását.” A kereszténydemokrata politikus hangsúlyozta: „Afrika vezetői nem azt várják és nem is várhatják az Uniótól, hogy segélyekkel próbálja megszüntetni az egyre növekvő nélkülözést. Partnereink azt kérik, hogy az EU abban támogassa a kontinenst, hogy képes legyen saját kihívásait leküzdeni.”

A kereszténydemokrata politikus nyomatékosította: „Az Uniónak a »jó kormányzás« támogatásával kell segítenie afrikai partnereit a teljeskörű, saját felelősségvállalás gyakorlásában.”

További hírek