Az európai baloldal a vallásszabadság ellen 

jan 17, 2023 | Európai parlament, Emberi jogi ügyek

Az éves emberi jogi jelentésben a vallásszabadság helyett a vallásszabadság korlátozása kerül előtérbe” – hangsúlyozta Hölvényi György a 2022-es emberi jogi jelentésről szóló keddi plenáris vitán Strasbourgban. 

„A dokumentum az Európai Parlament hitelességét veszélyezteti. Egészen komikus, hogy mindezt akkor, amikor a brüsszeli korrupció rendszerét kellene felszámolni. Az Európai Parlament korrupciós botrányát követően egyértelművé vált, hogy az ideológiai kérdések helyett a politikai befolyásvásárlás megszüntetésével kell foglalkozni” – jelentette ki Hölvényi.

A KDNP-s képviselő felszólalásában elmondta: „az Európai Parlament azzal a tekintéllyel lép fel, hogy az emberi jogok élharcosa. Éppen ezért üdvözlendő, hogy a jelentés kiáll a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségek jogaiért. Ugyanígy előremutató annak felismerése, amit Magyarország évek óta hangoztat, mégpedig hogy a migráció kiváltó okait helyben kell kezelni.” 

„A pozitívumok sora azonban itt véget ér – húzta alá a politikus. A jelentés ugyanis a vallásszabadság helyett a vallásszabadság korlátozását helyezi előtérbe. A szöveg a vallás szabad gyakorlását szembeállítja az egyetemes emberi jogok politikai célú értelmezésével. 

Nevetséges módon a többezer éves vallási közösségeken számon kéri az ateizmushoz, az abortuszhoz vagy a nemi irányultsághoz való jog elismerését. Ez a különböző felekezetek és egyházak autonómiájának durva megsértése szerte a világon. A dokumentum ezzel az Európai Parlament hitelességét veszélyezteti.

„Láttunk már ilyen törekvéseket a kommunizmus évei alatt Kelet-Közép Európában” – figyelmeztetett a jelentés kapcsán az európai parlamenti képviselő. „A baloldal célja azóta sem más, mint a különböző társadalmi csoportok egymással való szembeállítása. Annak érdekében, hogy ideológiáját ráerőltesse Európára, nem riad vissza az emberi jogok újraértelmezésétől sem. Nem hagyjuk, hogy a természetjogban gyökerező szabadságjogok eszméje elveszítse értelmét” – zárta felszólalását Hölvényi.
Strasbourg, 2023. január 17.

További hírek