Az EU történelmi felelőssége a Libanon melletti kiállás

szept 15, 2021 | Európai parlament, Fejlesztéspolitika

„Minden eszközzel meg kell akadályozni, hogy a jelenlegi bizonytalan politikai helyzetben megerősödjenek a szélsőségek! Az EU-nak elemi érdeke és történelmi felelőssége a Libanon melletti kiállás” – szögezte le Hölvényi György az Európai Parlament plenáris ülésén, ahol a képviselők a libanoni válság kérdését vitatták meg. 

2020 augusztusában történt bejrúti robbantásban megsemmisült Libanon élelmiszerkészletének jelentős része, hatalmas károk keletkeztek a kikötői infrastruktúrában és a környező lakónegyedekben. Az egyébként is gazdasági és politikai nehézségekkel küzdő országot a tragédia a teljes káosz szélére sodorta.

A KDNP európai parlamenti képviselője, aki több alkalommal járt a térségben írásbeli felszólalásában elmondta: „A helyzet egyre romlik, az egy évvel ezelőtti bejrúti robbanás körülményei továbbra is tisztázatlanok, nem történt meg a felelősök számonkérése, ami óriási társadalmi feszültségeket okoz.”

A képviselő nyomatékosította: „A jelenlegi bizonytalan politikai helyzetben nagy a veszélye, hogy a szélsőségek táptalajra lelnek. Ezt minden eszközzel meg kell akadályozni! Az EU-nak elemi érdeke és történelmi felelőssége a Libanon melletti kiállás.” A helyzet stabilizálása azért is kulcsfontosságú, mivel Libanon a Közel-Kelet gazdasági és bankszektor központja, így a válság beláthatatlan következményekkel járó regionális krízissé szélesedhet – mutatott rá a politikus.

Hölvényi a felszólalását zárva hangsúlyozta: „Az ország lakosai számára létkérdés, hogy az uniós támogatások hatékonyan és célzottan jussanak el a rászoruló közösségekhez. Ezt kell szem előtt tartani a fejlesztéspolitikai támogatások tervezése során!”

Strasbourg, 2021. szeptember 14.

További hírek