Az észak-etiópiai konfliktus Afrika stabilitását fenyegeti

júl 6, 2021 | Európai parlament, Fejlesztéspolitika

„Meg kell akadályozni az észak-etiópiai konfliktus további kiterjedését, ezért mind a kétoldali, államközi kapcsolatokat, mind pedig az ENSZ adta lehetőségeket kihasználva el kell érni, hogy a szembenálló felek tárgyalóasztal mellé üljenek” – mutatott rá Hölvényi György az etiópiai Tigré régióban kialakult humanitárius válságról szóló európai parlamenti plenáris vitán. A politikus a néppárti frakció fejlesztéspolitikai szakmai vezetőjeként aktívan vett részt a fegyveres konfliktus felszámolásának lehetőségeiről szóló vita előkészítésében.

A KDNP európai parlamenti képviselője felszólalásában aláhúzta: „Alig két évvel Abiy Ahmed miniszterelnök Nobel-békedíjjal való kitüntetése után, az etiópiai kormányerők fegyveres hadműveletbe kezdtek Tigrében, amely eddig 2500 civil áldozatot követelt. Ki kell mondanunk, hogy a kormány katonai művelete humanitárius katasztrófát idézett elő. 735 ezer ember kényszerült lakóhelyének elhagyására, és további 70 ezer menekült érkezett Szudánba.”

A képviselő hozzátette: „Minden nap újabb beszámolók látnak napvilágot az etiópiai és eritreai katonák kegyetlenkedéseiről, a nők elleni erőszakról, a fosztogatásokról és a templomokat, mecseteket és kolostorokat ért támadásokról.”

Hölvényi, aki 2019-ben személyesen is ellátogatott az érintett észak-etiópiai régióba, rámutatott: „A lakosság megpróbáltatásaihoz nagyban hozzájárult, hogy a humanitárius szervezetek hónapokig nem tudtak eljutni Tigrébe, és jelenleg sem képesek minden rászorulót elérni.” Most az élelmiszerhiány jelenti a legnagyobb veszélyt: 2 millióan éheznek és több mint 5 millió ember szorul humanitárius segítségnyújtásra.

A kereszténydemokrata politikus aláhúzta: „A fegyveres konfliktus és a „Nagy Etióp Reneszánsz Gáttal” kapcsolatos egyoldalú, a Szudánnal és Egyiptommal való megegyezést nélkülöző etiópiai döntések Afrika stabilitását fenyegetik. Az etióp kormány által bejelentett tűzszünet korlátozottan, de lehetőséget ad a reagálásra. Fel kell számolni a segélyek eljuttatásának minden akadályát. Európa alapvető érdeke, a gyors és hatékony fellépés, a konfliktus további kiterjedésének megakadályozása.”

Strasbourg, 2021. július 6.

További hírek