Arcokkal teli küldetés

szept 4, 2019 | Blog, Jegyzet

Öt éve képviselőként dolgozom az Európai Parlamentben. Érdekes munkám van, jó körülmények között dolgozhatok. Munkatársaim kiváló munkát végeznek. A Fidesz-KDNP képviselőcsoport remek, összeszokott csapat. A Magyarországot ért támadások sorozata felkészültebbé, szélesebb látókörűvé tett minket.  Megedződtünk, megkeményedtünk. A sok támadás mellett sokan bíznak bennünk. Ez a bizalom növekvő felelősséggel, új feladatokkal jár.

A keresztények és általában a vallási kisebbségek üldözésével kapcsolatos humanitárius és politikai ügyek intézése határozta meg az elmúlt éveim munkáját. Kezdetben elképesztő értetlenségbe, érdektelenségbe ütköztem, ütköztünk az Európai Parlement baloldalán. Azonban ma már nem divatos a ”miért épp a keresztények, mások is szenvednek” őrületet hangsúlyozni. Soha nem gondoltam, hogy a “terepen” járva ennyi kiváló, csodálatos embert ismerhetek meg. Az ügybuzgóságból arcokkal teli küldetés lett. Bármilyen eredményt CSAK barátokkal, csapattal lehet elérni az EU bonyolult rendszerében. Ezért is fontos számomra, hogy a néppárti frakción belül egy, a vallások közötti párbeszéddel, a vallásszabadsággal foglalkozó munkacsoportot vezethetek.

A következő öt év számomra meghatározó feladata Afrika lehet. Afrika nélkül semmilyen globális kihívásra nem lehet megoldást találni. Örülök ha ezért a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőjeként tehetek is valamit. A migráció megelőzése nemzeti, európai és globális érdek. Ilyen szempontból kell nézni az előttünk álló óriási kihívásokat, feladatokat. Az EPP fejlesztéspolitikai szakmai felelőseként (DEVE) a családok, az oktatás és az egyházak Afrika társadalmaiban betöltött szerepének stratégiai támogatását látom a legfőbb feladatnak. Enélkül semmilyen alapja sincs a tartós megoldásoknak. A demográfia, a klímaváltozás, a társadalmi konfliktusok (háborúk, népírtások), “gyenge kormányzati erő” nem csak afrikai probléma. A következmények miatt globális kihívás.

Nincs generális, egyszerűsített megoldás. A fentiekben csak a következő évekre jellemző elkerülhetetlen kihívásokat és megoldási lehetőségek irányát említettem.

További bejegyzések