A vírus nem ment szabadságra

júl 17, 2020 | Blog, Jegyzet

Sok apró jelből úgy tűnik, hogy a vírus és a vele kapcsolatos sajtós hiperaktivitás nem megy szabadságra. Itt kering körülöttünk, pedig most tényleg szeretnénk örülni a nyárnak. A szokásosnál hűvösebb időben, ha nem is messzire, de a környékre szívesen elmennénk, egyszerűen kimozdulnánk a hálós, home office-os, webináros hónapok után. Szörnyen hangzik, de még hiányzik a megfelelő magyar kifejezés. 

A hétvége egész Európát foglalkoztató eseménye a költségvetéssel foglalkozó csúcstalálkozó. A huszonhetek kormányfői hónapok óta most először találkoznak személyesen. 

Elképzelhetetlen, 1800 milliárd eurós összegről és annak felhasználásáról kell dönteniük.

Az elmúlt hetek megszólalásait figyelve a hétvége még tartogat meglepetéseket. Rengeteg, egymásnak teljesen ellentétes elosztási elvnek kellene megfelelni. Az Országgyűlés határozatával megerősített magyar álláspont világos. Közös érdek a megállapodás, az eleve kettős mércére alapozott jogállami kritériumok elfogadhatatlanok, a jól gazdálkodó országok nem kerülhetnek hátrányba a tartósan tücsökként muzsikáló országokkal szemben.

Nagy a kísértés a kézből etetésre – „aki nem lép egyszerre…” – no, ezen kell túllépni a hétvégén, akkor lesz megállapodás.

Az Európai Parlamentben elkezdődött a nyári szünet. Augusztus végén bizottsági héttel kezdünk. Továbbra is sok szervezeti bizonytalanság van. Valóban megszüntethető az online munka? Látszólag lényegtelen belső ügyek, de ősszel több, az EU és ezáltal a tagországok jövőjét is meghatározó döntést kell hozni. 

Az EU költségvetésének jóváhagyásáról nem lehet úgy vitázni, hogy a plenáris ülésen csak az szólalhat föl, akinek sikerült eljutnia Brüsszelbe. Lássuk meg!

További bejegyzések

Magyarország mától az EU Tanácsának soros elnöke

Magyarország mától az EU Tanácsának soros elnöke

Magyarország ma veszi át az Európai Unió Tanácsának elnökségét. A következő félévben egy különösen mozgalmas időszakban alakíthatjuk az Európai Unió munkáját. 2024 az uniós intézményi átmenet éve. Nemrég megválasztottuk az új Európai Parlamentet, ősszel pedig az...