A vírus nem ment szabadságra

júl 17, 2020 | Blog, Jegyzet

Sok apró jelből úgy tűnik, hogy a vírus és a vele kapcsolatos sajtós hiperaktivitás nem megy szabadságra. Itt kering körülöttünk, pedig most tényleg szeretnénk örülni a nyárnak. A szokásosnál hűvösebb időben, ha nem is messzire, de a környékre szívesen elmennénk, egyszerűen kimozdulnánk a hálós, home office-os, webináros hónapok után. Szörnyen hangzik, de még hiányzik a megfelelő magyar kifejezés. 

A hétvége egész Európát foglalkoztató eseménye a költségvetéssel foglalkozó csúcstalálkozó. A huszonhetek kormányfői hónapok óta most először találkoznak személyesen. 

Elképzelhetetlen, 1800 milliárd eurós összegről és annak felhasználásáról kell dönteniük.

Az elmúlt hetek megszólalásait figyelve a hétvége még tartogat meglepetéseket. Rengeteg, egymásnak teljesen ellentétes elosztási elvnek kellene megfelelni. Az Országgyűlés határozatával megerősített magyar álláspont világos. Közös érdek a megállapodás, az eleve kettős mércére alapozott jogállami kritériumok elfogadhatatlanok, a jól gazdálkodó országok nem kerülhetnek hátrányba a tartósan tücsökként muzsikáló országokkal szemben.

Nagy a kísértés a kézből etetésre – „aki nem lép egyszerre…” – no, ezen kell túllépni a hétvégén, akkor lesz megállapodás.

Az Európai Parlamentben elkezdődött a nyári szünet. Augusztus végén bizottsági héttel kezdünk. Továbbra is sok szervezeti bizonytalanság van. Valóban megszüntethető az online munka? Látszólag lényegtelen belső ügyek, de ősszel több, az EU és ezáltal a tagországok jövőjét is meghatározó döntést kell hozni. 

Az EU költségvetésének jóváhagyásáról nem lehet úgy vitázni, hogy a plenáris ülésen csak az szólalhat föl, akinek sikerült eljutnia Brüsszelbe. Lássuk meg!

További bejegyzések