A szudáni válság újabb migrációs hullámmal fenyeget!

máj 10, 2023 | Európai parlament, Fejlesztéspolitika

„Cselekedni kell, mégpedig gyorsan, hiszen látni kell: a régióban kialakult helyzet bármikor újabb migrációs hullámot indíthat el!” – hangsúlyozta a Szudánban kialakult polgárháborús helyzetről szóló plenáris vitához benyújtott írásbeli hozzászólásában Hölvényi György európai parlamenti képviselő.

A Hölvényi György hozzászólásában elmondta: „a majd egy hónapja tartó fegyveres összecsapásban már mintegy ötszázan vesztették életüket Szudánban. Az áldozatok közel fele gyermek. Emellett 330 ezren hagyták hátra az otthonaikat, tovább növelve a jelenleg is Szudánban tartózkodó több mint egymillió menekült számát!” A kereszténydemokrata politikus rávilágított: „A hadsereg vezetője és a gyorsreagálású erőknek parancsnoka állnak most szemben egymással. Azok, akik eddig az ország relatív stabilitásának fenntartásában vállaltak szerepet.”

Az elmúlt évek válságai, a koronavírus-járvány, az etiópiai konfliktus, az elhúzódó szíriai katasztrófa és a szomszédunkban zajló háború kimerítették az Unió humanitárius költségvetését. „Egész egyszerűen nem engedhetünk meg magunknak egy újabb elhúzódó válságot! Tartós megoldásra van szükség” mutatott rá a felszólalásában a képviselő, hozzátéve: minden lehetséges eszközt felhasználva el kell tehát érni, hogy a szembenálló felek mihamarabb tárgyaló asztal mellé üljenek! Cselekedni kell, mégpedig gyorsan, hiszen a régióban kialakult helyzet bármikor újabb migrációs hullámot indíthat el!”

A politikus kiemelte: „Különösen nagy szerepe lehet a megoldás keresésében az Afrikai Uniónak, amely már többször bizonyította, hogy valóban képes az afrikai fegyveres konfliktusokban mediátorként fellépni. Az előttünk álló időszaknak a biztonság elősegítéséről kell szólnia Afrikában. Biztonság nélkül ugyanis nincs fejlődés. Elengedhetetlen, hogy a biztonsági együttműködések megerősítése kerüljön az Európai Unió és a fejlődő országok közötti partnerség középpontjába!”

Strasbourg, 2023. május 10.

További hírek