A migráció megállításához hatékonyabb fejlesztéspolitika kell!

okt 6, 2021 | Európai parlament, Fejlesztéspolitika

 „Az előttünk álló évek sürgető feladata az Afrikából kiinduló migrációs nyomás kezelése lesz. Nem engedhetjük meg, hogy az unió ugyanolyan tétlenül álljon a küszöbön álló újabb migrációs válság előtt, mint ahogy azt 2015-ben tette – jelentette ki Hölvényi György európai parlamenti képviselő az Európai Parlament keddi plenáris ülésén. A vita témája az az uniós válsághelyzeti alapokról és a törökországi menekülteket támogató eszközről szóló végrehajtási jelentés volt, melynek előkészítésében az Európai Néppárt fejlesztéspolitikai szakmai vezetője társjelentéstevőként vett részt. 

A KDNP európai parlamenti képviselője felszólalásában kifejtette: „Az unió a válsághelyzeti alapokon keresztül közel 7 milliárd eurót fordított a migráció kiváltó okainak kezelésére Afrikában, a biztonság megteremtésére Kolumbiában és a Közép-afrikai Köztársaságban, valamint a szíriai menekültek támogatására. Most, hogy az új külügyi alap megkezdi működését itt a számvetés ideje!”

A kereszténydemokrata politikus rámutatott: „A Bizottságnak be kell építenie a válsághelyzeti alapok működése során szerzett jó tapasztalatokat a jelenlegi pénzügyi keretbe. Lehetővé kell tennie, hogy az új, egyesített külpolitikai alap képes legyen célzottan, helyben és nagyobb rugalmassággal támogatni a partnerországainkat a határvédelem, a biztonság, az oktatás és munkahelyteremtés terén. ”

A képviselő a jelentés tartalmi elemeit részletezve elmondta: „a hatékonyság növeléséhez nélkülözhetetlen a helyi egyházakkal és hitelvű szervezetekkel való szoros együttműködés, mivel ezek a szervezetek működtetik az oktatás és az egészségi ellátás döntő részét Afrikában, miközben a konfliktusok kezelésében is fontos szerepet töltenek be.” 

„A nagyobb hatékonyság a fejlesztéspolitikában a migráció megállításának nélkülözhetetlen eszköze! Nem engedhetjük meg, hogy az unió ugyanolyan tétlenül álljon a küszöbön álló újabb migrációs válság előtt, mint ahogy azt 2015-ben tette” – zárta felszólalását a képviselő.

További hírek