A keresztények egyik legnagyobb ünnepén történt támadás: az állam képtelen megvédeni a keresztényeket Nigériában

jún 6, 2022 | Európai parlament, Emberi jogi ügyek

Pünkösd vasárnapi ünnepi szentmise közben tört rá a hívekre egy fegyveres a nigériai Owo városában található a Xavéri Szent Ferenc templomban. A támadás mintegy ötven ember, köztük gyermekek életét követelte. Nigériában a vallási szélsőségek fegyveresei egyre nagyobb veszélyt jelentenek a keresztényekre. Az újabb támadás nem magyarázható csupán a helyi földművelő népesség és a nomád állattartók közötti konfliktussal. „Ki kell jelentenünk: Az egyház legkiemelkedőbb ünnepén elkövetett támadás a keresztény hívők ellen irányult” – hangsúlyozta Hölvényi György európai parlamenti képviselő.

A KDNP politikusa elmondta: „Az elkövető személyazonossága egyelőre nem ismert, a keresztény közösségeknek azonban évek óta hasonló támadásokat kell elszenvedniük. 2015 és 2020 között mintegy 12 000 keresztényt öltek meg a hite miatt. Bár a nigériai központi kormány ígéretet tett a terror megfékezésére, ennek nem látni valódi eredményét. A kereszténydemokrata politikus figyelmeztetett: „A mostani támadást Nigéria délnyugati részén követték el, amelyet eddig elkerült az erőszak. Ez aggodalomra ad okot, és a biztonsági helyzet romlását jelzi”.

A kormányzati jelenlét hiánya odavezetett, hogy a sorozatos brutális támadások miatt az Open Doors intézet – amely évről évre felmérést készít a világban zajló keresztényüldözés mértékéről – a keresztények számára a hetedik legveszélyesebb helynek nyilvánította Nigériát.

Hölvényi kiemelte: „Az Európai Parlament és az EU ebben a helyzetben nem maradhat tétlen, nem dönthet úgy, hogy ideológiai alapon elfordítja arcát a bajbajutottaktól! Minden képviselőnek saját képviselőcsoportjában kell dolgoznia azért, hogy ebben a helyzetben az emberi jogokra oly gyakran hivatkozó EP képes legyen elismerni és elítélni a nyílt és erőszakos keresztényüldözést. Egyértelmű jelzést kell adnunk, ez európai politikusként erkölcsi kötelességünk.

További hírek