A helyi felelősségvállalás növelése a fenntartható fejlesztéspolitika kulcsa

ápr 20, 2021 | Európai parlament, Fejlesztéspolitika

A Fejlesztés Bizottság (DEVE) hétfői ülésén bemutatták az EU válsághelyzeti alapjairól szóló jelentést, amelynek elkészítésében Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő társjelentéstevőként vett részt. A jelentéssel kapcsolatban a képviselő elmondta: „Ahhoz, hogy az új uniós fejlesztési eszköz (NDICI) rugalmasan, átláthatóan és hatékonyan működhessen, a Bizottságnak építenie kell a válsághelyzeti alapok működtetése során szerzett tapasztalatokra”.

„A 2015-ös migrációs válság és a szíriai konfliktus óriási nyomást gyakorolt az EU-ra. Erre a kihívásra a válsághelyzeti alapok adták a választ. Ezek segítségével hatékonyan és rugalmasan lehetett kezelni a migráció kiváltó okait, illetve a lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek szükségleteit” – jelentette ki a néppárti politikus.

Hölvényi hangsúlyozta a válsághelyzeti alapok helyi kötődését, ennek pozitív tapasztalatait is. A helyi együttműködések által ugyanis az EU jelenléte láthatóbbá, a tevékenysége pedig átláthatóbbá vált a partnerországok számára. A jó gyakorlatokra építve „a jövőbeli uniós fejlesztési finanszírozásnak erősebben kell támaszkodnia a helyi lakossággal, a helyi közösségekkel, köztük az egyházakkal és vallási alapú szervezetekkel kialakított partnerségre. Ez különösen fontos a béke megteremtésében és a konfliktuskezelésben” – jelentette ki a képviselő. A politikus szerint az EU fejlesztési finanszírozásának hagyományos megközelítése nem képes hatékonyan együttműködni a helyi közösségekkel. Ezen mindenképpen javítani kell, hiszen a helyi felelősségvállalás a fenntarthatóbb fejlesztéspolitika kulcsa.

A fenntarthatóság és a hatékonyság most különösen fontos, hiszen ahogy Hölvényi rámutatott: a következő években növekvő igényekkel, újonnan megjelenő és az eddigieknél hosszabb vészhelyzetekkel kell szembe néznünk, miközben korlátozottabb erőforrásokkal rendelkezünk. „Éppen ezért elengedhetetlen, hogy  „a válsághelyzeti alapok legnagyobb hozzáadott értékeit, mint a lokalitás erősítése, a helyi szervezetekkel való fokozottabb együttműködés és az EU láthatóságának növelése, beépítsük a jövőbeni uniós fejlesztési finanszírozásba” – összegezte felszólalását a politikus.

Brüsszel, 2021. április 20.

További hírek