A fejlődés legnagyobb akadálya a biztonság hiánya Kongóban

márc 12, 2021 | Európai parlament, Fejlesztéspolitika

Az Európai Parlament sürgősségi határozatot fogadott el a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén fennálló helyzetéről Luca Attanasio olasz nagykövet meggyilkolása kapcsán, aki a konvoja elleni minapi fegyveres támadásban vesztette életét. Hölvényi György, kereszténydemokrata EP-képviselő, a néppárti frakció fejlesztéspolitikai szakmai vezetője csütörtöki felszólalásában rámutatott: „A Kongói Demokratikus Köztársaság fejlődésének legnagyobb akadálya, hogy a központi kormányzat képtelen garantálni az emberek biztonság”.

A KDNP EP-képviselője elmondta: „Luca Attanasio olasz nagykövet és társainak meggyilkolása tragikus módon hívta fel a világ figyelmét a romló kelet-kongói biztonsági helyzetre”. Hölvényi továbbá hangsúlyozta: „Az EU nem tűrheti, hogy humanitárius feladatokat ellátó tisztségviselőit érjék támadások! A humanitárius munkások védelme alapvető fontosságú a hatékony segítségnyújtáshoz!”.

A néppárti politikus, aki 2019-ben személyesen is ellátogatott az országba, hozzátette: A tragikus események után „sajnos ki kell mondani, hogy a kormányzat vidéki jelenléte régió szinten is alig-alig észlelhető”, a biztonság hiánya pedig a fejlődés egyik legnagyobb gátja.

„Bízom benne, hogy a jövőben az EU az eddigieknél sokkal hatékonyabb partnere tud lenni a kongói hatóságoknak a biztonság előmozdításának terén. Kongóban több mint ötmillió belső menekült él, a szomszédos országokból befogadott menekültek száma pedig meghaladja a félmilliót. Éppen ezért Kongó stabilitásnak megőrzése kulcskérdés az egész régió szempontjából” – zárta felszólalását Hölvényi György. 

Brüsszel, 2021. március 12.

További hírek