A COMECE reakciója a karácsony szót betiltani kívánó javaslatra

dec 1, 2021 | Európai parlament, Vallások közti párbeszéd

A sokszínűség tiszteletben tartása nem vezethet a vallás közbeszédből való kiszorításához”

A COMECE üdvözli, hogy az Európai Bizottság 2021. november 30-án, kedden visszavonta a inkluzív kommunikációról szóló belső iránymutatásait. A szövegtervezet számos terminológiai ajánlást tartalmazott az uniós intézmény munkatársai számára a befogadóbb belső és külső kommunikáció érdekében.

A COMECE – miközben tiszteletben tartja az Európai Bizottság jogát az írásbeli és szóbeli kommunikációjának modellezésére, és elismeri az egyenlőség és a megkülönböztetésmentesség fontosságát, – nem tud nem aggódni amiatt, hogy a dokumentumtervezet egyes passzusait vallásellenes elfogultság jellemezte.

Az iránymutatás-tervezet például helytelenítette, hogy az Európai Bizottság munkatársai kommunikációjukban a „karácsonyi” ünnepkörre, a „keresztény nevek” kifejezésre, vagy a jellemzően egy vallásból származó nevekre hivatkozzanak.

Őeminenciája Jean-Claude Hollerich SJ bíboros, a COMECE elnöke kijelentette: „A semlegesség nem jelentheti a vallás magánéletbe való visszaszorítását. A karácsony nemcsak az európai vallási hagyomány, hanem az európai valóság része is. A vallási sokszínűség tiszteletben tartása nem vezethet ahhoz a paradox következményhez, hogy a vallási elemeket kiszorítjuk a közbeszédből”.

A COMECE elnöke azt is kiemelte, hogy „miközben az EU-ban a katolikus egyház teljes mértékben támogatja az egyenlőséget és a diszkrimináció elleni küzdelmet, az is világos, hogy ez a két cél nem vezethet torzításokhoz vagy öncenzúrához. A befogadás értékes premisszája nem okozhatja a kirekesztődést, mint annak ellenkezőjét”.

A COMECE aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a történtek kárt okozhatnak az EU intézményeinek megítélésében és reményét fejezte ki, hogy a dokumentum felülvizsgált változata figyelembe veszi majd a felsorolt az aggályokat.

Sajtóközlemény, 2021.11.30.

További hírek