A beválthatatlan ígéretekkel Afrika Európába vetett bizalmát ássuk alá

nov 25, 2021 | Európai parlament, Fejlesztéspolitika

Az EU szerepe a Covid19-járvány leküzdésében: Hogyan oltsuk be a világot? címmel tartottak vitát az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén.  Hölvényi György, Az Európai Néppárt fejlesztéspolitikai szakmai vezetője felszólalásában rámutatott, „Az afrikai átoltottság növelése nemcsak humanitárius kötelességünk, hanem Európa jól felfogott érdeke is, hiszen az alacsony átoltottság mutációk kialakulásával, és így újabb és újabb járványhullámokkal fenyeget.”

„Mára az európai átoltottság meghaladja a 66 százalékot. Afrikában azonban a lakosság alig 16 százaléka jutott eddig oltáshoz. Tragikus ez a különbség” – hangsúlyozta felszólalásában a KDNP európai parlamenti képviselője. A politikus rámutatott: „Afrikába egyik legnagyobb problémája a biztonság hiánya!” Biztonság nélkül nem szavatolható a vakcinák célba juttatása és tárolása sem.

A biztonság megteremtése mellett fenntartható megoldást csak az afrikai gyártási kapacitás bővítése jelent – mondja Hölvényi hozzátéve: „a helyi kapacitásépítés mellett támogatni kell a tagállami felajánlásokat. Jó példa erre Magyarország, aki eddig több mint másfél millió dózis vakcinával támogatta afrikai partnereit”. A kereszténydemokrata politikus nyomatékosította: Számba kell vennünk azokat a további tényezőket is, amelyek hátráltatják az átoltottság növelését a fejlődő országokba. Az EU-nak nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a helyi egészségügyi képzésre és az alapvető egészségügyi infrastruktúra támogatására is.

„Az afrikai átoltottság növelése nemcsak humanitárius kötelesség, hanem Európa jól felfogott érdeke is, hiszen az alacsony átoltottság újabb mutációk kialakulásával, és így újabb járványhullámokkal fenyeget. Afrika országaiban Európa minden döntésével növelje a partnerségbe vetett bizalmat. De vigyázzunk, mert be nem váltható ígéretekkel ezt teljeséggel alááshatjuk!” – zárta felszólalását a politikus.

Strasbourg, 2021. november 24.

További hírek