A hatékony segítésnyújtás hitelességi kérdés

máj 3, 2020 | Blog, Jegyzet

Sok, elsősorban Afrikával, fejlesztéspolitikában és a vallási kisebbségek helyzetével foglalkozó anyagot olvasok. Munkatársaimmal együtt dolgozzuk fel ezeket, és igyekszünk a témákat  itthon ébren tartani. Egy parlamenti csatához, egy Tusk-levélhez képest ez persze sokkal kevesebb embert érdekel, de mégis egyre többen látják: Magyarországnak is van üzenete a világ számára. Van elgondolása Afrikáról és az úgynevezett (utálom a kifejezést) fejlődő világról.

 A Hungary Helps egy dinamikusan fejlődő védjegyünk lett. Fontos, hogy van és érzékenyíti a magyarságot: segíteni akarunk, odamegyünk és a „helyiekkel” együtt és nem helyettük döntünk. A helyben maradás segítése is egyfajta válasz a migráció – nagyon összetett – kérdésére. Ezzel kapcsolatban a héten egy kicsit előre tudtunk lépni. Ez annak eredménye, hogy 2015 óta változó hangnemben, de ugyanazt mondjuk.  A  fejlődő országokkal vállalt igazi szolidaritást az a segítségnyújtás jelenti, amit ahhoz adunk, hogy helyben javíthassák életkörülményeiket, helyi szinten kezelve a migráció kiváltó okait, ahelyett, hogy egy egyirányú repülőjegyet adnánk Európába.

A kommunikációnknak nagyon világosnak kell lennie: Nem szabad közvetlen vagy akár közvetett módon sem Európába invitálni a fejlődő országok lakosait, azzal a megtévesztő ígérettel, hogy itt egy csapásra jobb életük lehet. Abban kell segítenünk, hogy a migránsok százezreit kibocsájtó afrikai országok lakosai szülőföldjükön javíthassák életkörülményeiket. El kell ismernünk a fejlődő országok lakosainak jogát a szülőföldön való megmaradáshoz.

A migráció kiváltó okait célzott és hatékony módon kell kezelni. Mindenekelőtt a biztonságot és a stabilitást kell megteremteni. Biztonság és béke nélkül nem képzelhető el fenntartható fejlődés. A hosszú távú megoldás érdekében az oktatásba és a szakképzésbe kell fektetni, amely területek elsődlegesen járulnak hozzá az afrikai gazdaságok egyik legnagyobb kihívásának, a képzett munkaerő hiányának a kezeléséhez. A képzett szakemberek úgy az egészségügy, mint a gazdaság más területein is hatékonyan járulhatnak hozzá saját közösségeik megerősödéséhez, és egy stabilabb, fenntarthatóbb társadalom, illetve gazdaság kiépüléséhez.

Az EU-nak át kell alakítania a fejlesztési terveinek végrehajtását. A hatékony és célzott fejlesztéspolitika kulcsa a helyi szervezetekkel, különösképpen az afrikai társadalmakat legjobban reprezentáló egyházi szervezetekkel való szoros együttműködés. Az egyházi szervezetek fejlesztéspolitikában betöltött szerepét olyan globális pénzügyi szervezetek is elismerik, mint a Világbank, így az EU-nak is megengedett lenne változtatnia az egyházi szervezetekhez fűződő viszonyán. 

A közvetlen, hatékony és jól látható uniós segítségnyújtás alapvető, hitelességi kérdés a mostani időkben, amikor az európai polgárok tömegei  is állami támogatásra szorulnak. A gyenge kormányzatok okozta nehézségeket kezelni kell. A diktatúrából a demokráciába való átmenet nehéz folyamat. A „terepet” járva  azt látom, hogy a visegrádi országoknak és más kelet-európai államoknak  komoly tapasztalatai sokat segíthetnek a posztgyarmati traumák tömegével bajlódó, fiatal afrikai államoknak.

Túl a félidőn. Még 44 nap.

További bejegyzések

Az olimpiai nyitóünnepség körüli vita margójára

Az olimpiai nyitóünnepség körüli vita margójára

Az elmúlt napok vitájának margójára Tudatlanok és műveletlenek lennénk, mi, akik Az utolsó vacsora bibliai jelenetét woke köntösben láttuk az olimpia nyitóünnepségén? Nem gondolom. Az unalomig játszott lemez pörög a balliberálisoknál: utólag, szándékosan és...