Fel kell lépnünk a közöny kultúrája ellen!

okt 6, 2022 | Európai parlament, Vallások közti párbeszéd

„Amíg nem történik meg a vallásszabadságért felelős különmegbízott három éve halogatott kinevezése, addig az Európai Unió az üldözést szenvedők iránti közöny kultúráját terjeszti” – jelentette ki Hölvényi György európai parlamenti képviselő a hétfői plenáris vitán Strasbourgban.

A vallásszabadság az alapvető emberi jogok egyike, nem kizárólag vallási kérdés. Ezen alapvető jog érvényesítése érdekében az EU-n kívüli vallásszabadáságért felelős különmegbízott kinevezéséről már 2019-ben jelentés fogadott el az Európai Parlament. „Az uniós döntéshozatal szégyene, hogy a különmegbízottat három éve nem nevezte ki az Európai Bizottság” – jelentette ki a KDNP-s politikus. „Az EU fellépései a vallás és a meggyőződés szabadságának területén világszerte” címmel tartott hétfői plenáris vitán.

Hölvényi György hangsúlyozta: a világban évről évre drámaian növekvő vallásüldözés ellenére az EU halogatja a különmegbízott kinevezését, miközben az üldözöttek világszerte Európa szolidaritását és tevékeny támogatását kérik. 

„Az EU akkor lesz hiteles, ha nemcsak kinevezi a megbízottat, hanem a poszt mellé érdemi felhatalmazást is rendel. A három évvel ezelőtti jelentésünkben világosan és részletesen kifejtettük ezt a Bizottságnak. Amíg ez nem történik meg, addig az Unió a szenvedők iránti közöny kultúráját terjeszti” – zárta felszólalását Hölvényi. 

Strasbourg, 2022. október 4. 

További hírek